Gardianul sistemului imunitar: mineralul care trebuie consumat mai mult toamna. Vă poate ajuta de răceală, gripă și COVID
0Cu sezonul de răceală, gripă și COVID care se apropie, una dintre cele mai simple modalități de a vă întări sistemul imunitar este prin obținerea unei cantități suficiente de zinc.
Unele persoane, inclusiv cele care nu mănâncă carne sau cei cu anumite afecțiuni intestinale, ar putea trebui să muncească puțin mai mult pentru a obține nivelurile potrivite.
Dieteticiana Amy Goodson susține că zincul este important pentru sănătatea dumneavoastră generală. „Este un mineral esențial care joacă un rol crucial în diverse funcții corporale, inclusiv răspunsul imunitar, vindecarea rănilor, sinteza ADN-ului și diviziunea celulară. Este deosebit de important pentru funcția imunitară, deoarece ajută la activarea limfocitelor T, cunoscute și ca celule T, care sunt esențiale în apărarea organismului împotriva agenților patogeni”, susține dr. Amy Goodson, potrivit Huffington Post.
Dr. Jerlyn Jones a descris zincul ca fiind gardianul sistemului imunitar. „Acesta funcționează ca un antioxidant, ceea ce înseamnă că ajută la protejarea celulelor din organism de daunele cauzate de radicalii liberi”, a spus ea.
Erika Siegel, medic naturopat, a subliniat și mai mult activitatea importantă a zincului: „Are un impact major asupra echilibrului hormonal, inclusiv asupra sintezei hormonilor tiroidieni și asupra sănătății reproductive”.
Chiar dacă vă îmbolnăviți, zincul vă ajută să vă însănătoșiți mai repede.
„Cercetările arată că zincul poate interfera cu procesul care permite mucusului, bacteriilor și virușilor să se acumuleze în tractul respirator superior, astfel încât zincul poate scurta semnificativ durata unei infecții”, susține dr. Erika Siegel.
Zincul poate fi găsit atât în surse de origine animală, cât și în surse de origine vegetală, deși acestea din urmă nu sunt la fel de ușor absorbite. Alimentele bogate în zinc includ stridiile, carnea de vită, peștele, ouăle, lactatele, fasolea, nucile, semințele și cerealele îmbogățite.
De exemplu, 85 de grame de carne slabă de vită furnizează 5 miligrame de zinc, acoperind peste 50% din necesarul zilnic pentru femei și aproape 50% pentru bărbați.