De ce e bine să mâncăm mango, fructul indian care a „colonizat“ lumea întreagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mango are un gust delicios, reprezentând un mix între piersică, morcov şi ţelină FOTO wisegeek.com

Este plin de vitamine şi substanţe antioxidante, sărac în calorii şi cu un gust delicios. În plus, conţine cantităţi importante de calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc, elemente atât de importante în orice cură de revitalizare.

Despre mango s-ar putea spune că est un fruct călător, având în vedere că provine din India, dar, de-a lungul secolelor, a ajuns să împânzească regiunile fertile din Africa, Europa, iar apoi a cucerit şi America, odată cu conchistadorii. Şi asta datorită gustului său delicios, reprezentând un fel de mix între piersică, morcov şi ţelină, dar şi mulţimii de proprietăţi benefice.

O sută de grame de mango, în stare crudă, au 65 de calorii. Conţin 17 grame de carbohidraţi, 14 grame de zahăr, 1,8 grame de fibră dietetică, 0,2 grame de grăsime (uleiuri) şi 0,5 grame de proteine. În mango găseşti vitamina A (4%), betacaroten (4%), dar şi vitaminele B1, B2, B3 (tot câte 4%). În proporţie de 10% se află vitamina B6, în vreme ce vitamina C reprezintă 46% din conţinutul unui fruct.

Principalele motive pentru care ar trebui inclus în dietă

1. Previne cancerul de colon, sân şi prostată, datorită conţinutului bogat de fenoli şi anume quercetin, isoquercitrin, astragalin, fisetin, acid galic şi methylgallat, dar şi de fibre alimentare solubile, cunoscute sub numele de pectină.

2. Menţine sănătatea ochilor, întrucât  este o sursă excelentă de vitamina A şi flavonoizi ca beta-caroten, alpha-caroten şi beta-cryptoxanthin – elemente esenţiale pentru buna funcţionare a organelor vedereii.

3. Combate indigestia, datorită aportului crescut de enzime digestive, care ajută la descompunerea proteinelor. Din acest punct de vedere, este un fruct foarte iubit de cei angajaţi în lupta cu kilogramele în plus.

4. Alungă depresia, deoarece conţine şi tryptophan, precursorul “hormonului fericirii”, serotonina.

5. Stimulează libidoul. Vitamina E, prezentă din ambundenţă în componenţa frcuctului, ajută la reglarea hormonilor sexuali, intensificând apetitul sexual.

6. Îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi memoria. Aceasta pentru că pe lângă vitamine şi minerale, importante pentru funcţia cerebrală, mango mai conţine şi acid glutamic – o substanţă cu rol protector asupra nervilor.

7. Curăţă tenul şi ameliorează acneea. În acest scop, alege un fruct bine copt, curăţa-l de coajă şi striveşte-i pulpa. Aplică pasta rezultată pe faţă, în strat cât mai gros şi ţine-o timp de 10-15 minute, iar apoi îndepărteaz-o, clătind cu apă călduţă. Pentru eficacitate maximă, tratamentul se efectuează săptămânal.