Cum să evităm mâncatul compulsiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă primul lucru pe care îl facem când ajungem acasă e să deschidem frigiderul, ar trebui să ne punem întrebarea dacă chiar avem nevoie de hrană în acel moment

În timp ce pentru unele persoane confortul înseamnă îmbrăţişările persoanei iubite sau activităţile în grădină, pentru altele, mâncatul pare să însemne soluţia instant.

Problemele legate de alimentaţie apar în momentul în care creierul şi corpul nu comunică eficient , iar creierul nu produce o cantitate suficientă de substanţe chimice pentru a ne satisface pofta de mâncare, potrivit dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în sănătate şi nutriţie, membră a Societăţii Regale de Medicină. Mai simplu spus, creierul ne dictează poftele.

Cu toate acestea, deşi substanţele chimice din creier joacă un rol şi factorii psihologici sunt importanţi. mai ales femeile tind să înfulece atunci când se simt nervoase, singure, supărate sau chiar fericite. Mâncarea este văzută ca un confort, dar şi ca o recompensă.

Specialista britanică recomandă persoanelor care tind să mănânce compulsiv să ia aminte la factorii declanşatori, dacă nevoia intervine la supărare sau din plictiseală. E important să ne gândim cu ce altceva am putea înlocui alimentele – un hobby nou, o carte sau chiar cu treburi gospodăreşti.

Dacă primul lucru pe care-l facem atunci când ajungem acasă e să deschidem frigiderul sau să luăm punga cu chipsuri când ne aşezăm la televizor, e cazul să conştientizăm aceste lucruri, să ne oprim şi să ne întrebăm dacă este chiar necesar să mâncăm în momentul respectiv.

Atunci când alegem alimentele ar fi bine să optăm pentru carbohidraţi complecşi nerafinaţi, proveniţi din orez, cartofi, grâu, secară, orz, ovăz. Aceştia ne pot ajuta la menţinerea în echilibru a zahărului în sânge, pentru a nu avea poftă de mâncare.

Mâncaţi puţin şi des. Dacă lăsăm să treacă o perioadă lungă între mese, glicemia scade şi creierul declanşează pofta de mâncare.

Să fim realişti! Dacă nutriţia noastră este bună, e normal din când în când să ne mai recompensăm cu câte o bucăţică de ciocolată sau alimente considerate că „ne îngraşă“. Dacă ne refuzăm aceste pofte din când în când riscăm să ajungem să mâncăm compulsiv.

Mai multe pentru tine:
Nu i-a citit niciodată fiicei „Cenușăreasa”, iar acum a interzis complet internetul în casă!
Profesoară de biologie din Iași, implicată într-un scandal uriaș. Elevii ar fi găsit imagini cu ea pe site-uri pentru adulți: „Face filme”
Cine a fost Dorin Pavel, inginerul care a plănuit marile hidrocentrale din România
Tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru. De ce nu e bine să atingi cuțitele în această zi
Nicușor Dan, împreună cu familia la slujba de sfințire de la Catedralei Naționale. Cum a atrs atenția fiul cel mic al președintelui
Câți ani de închisoare riscă Artanu, pentru agresiune sexuală?! Îndemnul avocatei Dalina Terzi pentru victimă: „Fetelor le e rușine, cedează psihic”
Mesajele Vasilicăi Enache, avocata decedată în explozia din Rahova, analizate de criminalist: „În acel bloc era o bombă cu ceas”
Artistul internațional care nu și-a mai văzut de trei ani copilul diagnosticat cu autism, născut din relația cu o româncă. Dezvăluiri uluitoare despre ultima lor întâlnire! „Copilul striga la ușă disperat: Tati, tati!”
Mama măsura XS, fiicele cu siluete... lumești. Regina Letizia, superbă, dar îngrijorător de slabă la Premiile Prințesa de Asturia
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Ziare cu conținut fascist, distribuite în București, în zona Catedralei Naționale. Jandarmii l-au săltat pe bărbatul care le împărțea