Cum mâncăm de Sărbători şi cum ne recuperăm după mesele îmbelşugate. Sfaturile nutriţioniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caltobaşii, cârnaţii, fripturile şi sarmalele sunt pe cât de gustoase, pe atât de periculoase, atunci când vine vorba despre sănătatea noastră. Mâncate fără nicio regulă, udate cu tărie, bucatele tradiţionale ne pot juca feste taman când sărbătorile sunt în toi.

După zile întregi de pregătire, românii au început ospăţul de sărbători, majoritatea căminelor fiind „parfumate” acum de mirosul mâncărurilor tradiţionale. Principalul sfat al medicilor pentru a evita problemele: control şi recuperare.

Carnea de porc nu se numără printre cele mai sănătoase tipuri de carne, după cum explică medicul nutriţionist Eduard Adamescu. Acesta recomandă pentru masa de Crăciun o porţie zilnică de 150 de grame, făcută pe grătar. „Aşa se pierde o bună parte din grăsimea pe care o conţine carnea. Este indicat muschiuleţul“, spune Adamescu.

Dieta înainte de Crăciun, o capcană

Dar puţini sunt românii care respectă această cantita. De obicei, oamenii consumă mult mai multă carne de porc, odată cu fiecare sarma, bucată de cârnat sau friptură. Nu de puţine ori s-a vorbit despre faptul că înainte de masa de Crăciun este indicat să se consume alimente mai uşoare. O practică greşită, spune medicul, adăugând că trecerea bruscă de la legume şi carne slabă direct la preparatele din carne de porc nu face altceva decât să supună orgnismul la un şoc.

Mai mult decât atât, în următoarele zile este indicat să nu se renunţe brusc la carnea de porc pentru că şi aici este vorba despre un şoc suferit de organismul uman, care s-a obişnuit cu un tip de carne mai grasă.

Lichidele, esenţiale

Pentru că nu există sărbători fără preparate tradiţionale, pofticioşii trebuie doar să fie un pic mai atenţi. Pe lânga cantitatea de cel puţin 2 litri de lichide, băută în cantităţi mici şi dese, nutriţioniştii recomandă să nu dăm la o parte fructele, legumele şi chiar ceaiurile din plante. Ceaiul de mentă, cel de muşeţel, ceaiul verde şi chiar ceaiul hepatic ne ajută la o digestie mai bună. De asemenea, specialiştii în alimentaţie sănătoasă ne recomandă ca fructele să le mâncăm cu cel puţin o jumătate de oră înainte sau după masă, pentru a evita fermentaţia. „Trebuie să fim atenţi la excesul de grăsimi, oricât sună a pedeapsă trebuie, pe cât posibil, să evităm mesele copioase. Mai bine mâncăm puţin şi des, decât să ne alimentăm în exces când ne punem la masă. E bine să nu amestecăm felurile de alimente între ele. Mai bine combinăm legumele cu carnea de porc decât să mâncăm garnitură de cartofi sau orez” ne sfătuieşte Mariana Popa, dietetician.

Fără grăsimi

Sfatul nutriţionistului timişorean Carmen Vizman este să renunţăm în totalitate la mâncarea bogată în grăsimi saturate, însă este un sfat pe care mulţi români probabil nu-l vor urma, mai ales în această perioadă, când produsele din carne de porc sunt prezente la orice masă. „Ar trebui excluse alimentele bogate în grăsimi saturate (carnea în principal), prăjelile, dar şi dulciurile concentrate, având în vedere că de acestea se abuzează de obicei de Sărbători", a este de părere medicul nutriţionist.
 

Masa copioasă, după post

Bucuria de a sta la masa de Crăciun, după o perioadă lungă de post, nu ar trebui să se transforme în crize de bilă, de stomac sau de ficat. Pentru a nu ajunge la spital, trecerea la alimentaţia normală trebuie făcută cu atenţie şi ponderare, iar mâncarea trebuie combinată inteligent.

„Postul este o modalitate de a-ţi domina pasiunile omeneşti, de a te înfrâna, de a demonstra că nu trăieşti ca să mănânci. Bucuria de a mânca după terminarea postului poate avea, însă, inconveniente, dacă nu se abordează trecerea la alimentaţia normală cu atenţie şi ponderare“, avertizează medicul Mihaela Buşegeanu, specialist în diabet, boli de nutriţie şi metabolism care are şi câteva sfaturi esenţiale pentru cei care nu vor să ajungă la spital după zilele de sărbătoare, presărate cu multă mâncare şi alcool.

De asemenea, mâncarea trebuie mestecată bine şi încet, iar ultima masă a zilei, consumată cu minimum trei ore înainte de culcare, nu trebuie să fie abundentă. „După post, cel mai indicat este să se mănânce puţin şi des pentru a evita apariţia diareei, cauzată de mesele copioase după perioada de abstinenţă. De asemenea, trebuie să existe o hidratare adecvată, prin consumul de apă şi ceai în cantităţi mari“, spune Mihaela Buşegeanu.

Condimente şi ceaiuri aromatice pentru digestie

Dacă, totuşi, simţiţi că aveţi probleme, nu vă repeziţi direct la medicamente pentru ajutarea digestiei. Foarte multe condimente şi ceaiuri aromatice, precum menta, muşeţelul, scorţişoara (care au efecte antiseptice), rozmarinul, cimbrul sau mărarul, pot fi de un real ajutor.


„De ajutor este şi iaurtul cu fermenţi activi, probiotice, care echilibrează flora bacteriană din colon, ghimbirul, care previne şi tratează greaţa şi stimulează producţia de bilă, dar şi ananasul proaspăt, care, pe lângă vitamina C şi fibre alimentare, ajută la digerarea mai uşoară a proteinelor din carne“, ne sfătuieşte medicul Mihaela Buşegeanu.
 

O atenţie sporită trebuie să aibă cardiacii, diabeticii, dar şi persoanele care au ţinut tot postul. „Aceste persoane sunt mai sensibile şi mai predispuse la afecţiuni digestive. Cei care au ţinut tot postul au tendinţa să recupereze, iar organismul nu este pregătit. Riscul unei pancreatite acute este foarte mare dacă se fac excese. Recomand ca în aceste zile mesele să fie mai dese şi nu foarte îmbelşugate“, a spus Cristian Cozici, medic internist.

Pilula de înainte sau de după excesul alimentar

Înainte de a ne aşeza la masă, trebuie să facem puţin „loc“ în stomac. O plimbare scurtă în aer liber este ideală pentru a mai arde din calorii. Nu mâncaţi dulciuri înainte de mesele principale, mai ales înainte de cea consistentă de Crăciun. Preventiv, puteţi lua o pastilă care conţine supliment de enzime digestive, pentru a uşura procesul de asimilare a alimentelor. Când începe festinul este important să nu vă „aruncaţi“ asupra mâncării. Indiferent dacă aţi ţinut post sau nu, preparatele din carne, cu condimente din belşug şi „asezonate“ cu alcool, sunt un cocteil Molotov care se va detona în organism. 

Alegeţi câte puţin din preparate, făcând mai degrabă un slalom printre platouri, cât să nu se supere gospodina. Nu mâncaţi cu poftă şi mestecaţi bine! Nu beţi alcool mai mult decât ştiţi că vă este limita! Consumaţi cu moderaţie, spre deloc, băuturile acidulate care, pe lângă faptul că sunt nerecomandate, sporesc senzaţia de balonare.

„Leacuri rapide" de la medici

Dacă aţi consumat în exces alimente tradiţionale de Crăciun şi acuzaţi dureri abdominale, puteţi să vă trataţi şi acasă. În general, după o masă copioasă poate apărea un disconfort abdominal. Recomandarea medicilor este aceea ca în momentul în care apare acest disconfort omul să se aşeze pe-o parte în pat, să se liniştească şi, eventual, să ia o capsulă de Digestduo, Maalox şi Fiobilin. Dacă starea de vomă şi durerile persistă, oamenii trebuie să se adreseze medicilor pentru a primi îngrijiri adecvate.

Evitaţi consumul excesiv de alcool

La sfârşitul mesei festive, este indicată o ceaşcă de cafea neagră sau un pahar dintr-o băutură alcoolică pe bază de plante (gen Bitter), ambele lichide având proprietatea de a uşura digestia. De asemenea, pentru „petrecăreţi", medicii recomandă consumul moderat de băuturi alcoolice. Evitaţi vinurile şi băuturile foarte dulci, dar şi sucurile acidulate. Evitaţi de asemenea să amenstecaţi tăria cu vinul şi berea. Alegeţi de asemenea băuturi natural: un pahar de ţuică de casă sau unul de vin.

Atenţie sporită pentru cei care sunt bolnavi

Doctorul Adrian Copcea, medic specialist nutriţionist-diabetolog la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca, dă câteva sfaturi pentru a evita neplăcerile cauzate de excesele alimentare specifice Sărbătorilor.

„Pentru persoanele cu diabet tip 2: volumul mare de mese, inclusiv de carbohidrati, poate impune ajustari pe perioada scurta a tratamentului (de exemplu cresterea dozei de insulina, daca este cazul). O variantă de a preveni hiperglicemia "de sărbători" este evitarea consumului unor cantitati mari de dulciuri (chiar si din cele destinate persoanelor cu diabet), paine, garnituri din cartofi, orez, paste, şi chiar fructe, o solutie simpla pentru prevenirea problemelor fiind includerea supelor slabe si a legumelor proaspete la mesele "neoficiale" din zilele de sarbatori, şi chiar la cele oficiale.

Persoanele cu dislipidemie, gastrite, boli ale vezicii biliare, pancreatita si guta trebuie, in mod special, sa fie atente la grasimi si alcool, mai ales cand acestea sunt consumate in cantitati mari la o singura masa. O solutie buna este alegerea unui singur fel de fel principal gras la o masa, si acesta consumat in cantitate moderata si impreuna cu legume, si evitarea sau consumul moderat de alcool in afara meselor festive.

La acest articol au contribuit: Cristina Răduţă, Dana Mihai, Ionel Albon, Simona Suciu, Remus Florescu, Vali Silaghi.