Cât de bune sunt sucurile light în diete
0Mulţi dintre cei care sunt la dietă de slăbit sau pur şi simplu sunt interesaţi să reducă nivelul de zahăr se întreabă cât de bune sunt sucurile light în diete. Iată ce arată un studiu realizat de un grup de cercetători francezi.
Femeile care consumă sucuri în care se află îndulcitori artificiali prezintă un risc mai mare de a suferi de diabet de tipul 2 decât femeile care au consumat sucuri îndulcite cu zahăr obişnuit, arată un studiu.
Contrar a ceea ce se crede în mod curent, riscul de a face diabet este mai mare în cazul celor care consumă băuturi „light” faţă de cei care consumă băuturi îndulcite „obişnuit”, a arătat Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa (Inserm).
Peste 66.000 de femei din Franţa au fost chestionate cu privire la obiceiurile alimentare, sănătatea lor fiind monitorizată timp de 14 ani. Sucurile îndulcite cu zahăr au fost asociate anterior unui risc ridicat de a face diabet, însă până acum nu se cunoşteau prea multe lucruri despre sucurile îndulcite cu îndulcitori artificiali.
Cercetătorii conduşi de Francoise Clavel-Chapelon şi Guy Fagherazzi au studiat datele pentru a observa frecvenţa diabetului în cazul femeilor care beau sucuri îndulcite, dar şi în cazul celor care nu beau decât suc de fructe neîndulcit.
Cât de bune sunt sucurile light în diete. Efect asemănător zahărului
Faţă de femeile care beau numai suc neîndulcit, cele care beau sucuri îndulcite – fie cu ajutorul zahărului, fie cu îndulcitori artificiali – aveau un risc mai mare de a face diabet.
Totodată, oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile care beau sucuri de tip „light” aveau un risc de două ori mai mare de a face diabet decât cele care beau sucuri îndulcite obişnuit. În cazul participantelor la studiu care au băut numai sucuri de fructe neîndulcite nu a fost descoperit un risc mai mare de a face diabet.
Potrivit cercetătorilor, femeile care beau sucuri „light” tind să bea o cantitate mai mare de suc: în medie, ele consumă 2,8 pahare pe săptămână faţă de 1,6 pahare în cazul celor care beau sucuri îndulcite cu zahăr.
Studiul a apărut în „American Journal of Clinical Nutrition”. Cercetătorii au declarat că este posibil ca şi alţi factori să fi influenţat apariţia diabetului şi că este nevoie şi de alte studii în acest domeniu. Cercetări anterioare au arătat că aspartam, îndulcitorul artificial folosit cel mai frecvent, are un efect similar zahărului asupra glucozei din sânge şi a nivelurilor de insulină.