Alimente care ajută la combaterea  depresiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştele gras este bogat în acizi omega-3 care ajută sănătatea creierului

Fiecare a avut în viaţă măcar un episod depresiv şi a căutat soluţii pentru a scăpa de proasta dispoziţie. Animalul de companie, pictura, fotografia, exerciţiile fizice sau plimbările în aer liber sunt tot atâtea căi de a reduce anxietatea şi depresia. Dieta echilibrată vine să dea o mână de ajutor în acest sens.

Uneori, animalul de companie chiar poate fi cel mai bun prieten pe care îl avem. Atunci când ne jucăm cu el ne mutăm gândurile în altă parte, ceea ce poate fi deopotrivă benefici şi terapeutic pentru cei care suferă de anxietate sau depresie.

Potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com, chiar dacă nu există o dietă specifică care să trateze depresia, alimentaţia sănătoasă este parte a planului de tratament. În principiu, legumele, fructele şi cerealele integrale ar trebui să constituie baza acestei alimentaţii.

Unele studii au arătat că acizii graşi omega-3 şi vitamina B 12 au un rol important alături de alte substanţe chimice îmbunătăţind dispoziţia şi buna funcţionare a creierului. Peştele gras precum somonul, tonul şi macroul sunt specii bogate în omega-3, la fel şi nucile, soia şi vegetalele. Fructele de mare sunt surse bogate de vitamina B 12, persoanele vegetariene putând să le înlocuiască cu cereale fortificate sau suplimente alimentare.

Carbohidraţii cresc nivelul de serotonină, unul dintre hormonii bunei dispoziţii, şi îi putem lua din vegetale, fructe, cereale integrale, care ne dau în plus şi fibre alimentare.

A treia cană de cafea pe zi ar trebui ocolită însă de persoanele depresive. Cafeina sporeşte starea de nervozitate şi anxietate. Reducerea cantităţii de cafeină introdusă în corp poate îmbunătăţi totodată calitatea somnului, o altă problemă pe care o au persoanele care suferă de această afecţiune.

Atunci când ne doare ceva este greu să fim bine dispuşi, astfel că recomandarea este să avem grijă de sănătatea noastră.

Exerciţiile fizice acţionează şi ele ca nişte antidepresive naturale. Nu trebuie să alergăm la maraton, ci doar să mergem la plimbare cu un prieten. Ajută buna dispoziţie, dar şi somnul.

Dacă nu ne plac plimbările, alegem altceva: bicicleta, înotul, tenisul. Ideea este să ne simţim bine practicând sportul respectiv.

Depresiile sunt mai frecvente în anotimpul rece când şi lumina soarelui e mai puţină, astfel că trebuie să facem loc luminii naturale în casele noastre.