Ajută sau nu alcoolul la digestie? Medic: „Nu o să topească grăsimea. Te stimulează și mai mult, tot îți vine să bei!”
0Cantitatea și tipul de alcool contează foarte mult, iar o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Alcoolul în general, de la al doilea pahar în sus, face poftă de mâncare, arată dr. Mihaela Bilic. Specialistul susține că atunci când vine vorba despre siluetă și metabolism lucrurile se complică.
Într-o postare pe pagina sa de socializare, nutriționistul arată că alcoolul „stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare “stropită” cu alcool îngrașă mai tare. Încă un motiv ca să încercați un “ianuarie uscat”! Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea- nici din farfurie, nici de pe șolduri”, avertizează specialistul.
De asemenea, alcoolul în general, de la al doilea pahar în sus, deschide apetitul. ”Obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimulează să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci alune, chipsuri sau mezeluri și brânzeturi, tot îți vine să bei!”, spune medicul.
„Ajută mai ales datorită amărelii”
Totodată, un rol deosebit de important îl are cantitatea și tipul de acool pe care le consumăm. Fiecare acționează în mod diferit asupra organismului.
„„Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuroni la celulele din ficat. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de asta se numește alcool-dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament- deci, nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică!Cantitatea și tipul de alcool contează și ele:
vinul roșu (și doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când este consumat regulat și cu moderație (1-2 pahare/zi); asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toții de băut, ci doar că dintre toate relele, un pahar de vin roșu e răul cel mai mic
digestivele cu gust amar ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreția de bilă)- adică și cafeaua poate să facă asta
vinul spumant, șampania și prosecco au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului și încordării); cu doar 80 cal și bulele din dotare, un pahar de șampanie asigură o stare de bine (mai ales pentru doamne)”, explică dr.Mihaela Bilic,