Ajută sau nu alcoolul la digestie? Medic: „Nu o să topească grăsimea. Te stimulează și mai mult, tot îți vine să bei!”

0
Publicat:

Cantitatea și tipul de alcool contează foarte mult, iar o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Alcoolul în general, de la al doilea pahar în sus, face poftă de mâncare, arată dr. Mihaela Bilic. Specialistul susține că atunci când vine vorba despre siluetă și metabolism lucrurile se complică.

Alcoolul, dușmanul siluetei FOTO Shutterstock

Într-o postare pe pagina sa de socializare, nutriționistul arată că alcoolul „stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare “stropită” cu alcool îngrașă mai tare. Încă un motiv ca să încercați un “ianuarie uscat”! Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea- nici din farfurie, nici de pe șolduri”, avertizează specialistul.

De asemenea, alcoolul în general, de la al doilea pahar în sus, deschide apetitul. ”Obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimulează să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci alune, chipsuri sau mezeluri și brânzeturi, tot îți vine să bei!”, spune medicul.

„Ajută mai ales datorită amărelii”

Totodată, un rol deosebit de important îl are cantitatea și tipul de acool pe care le consumăm. Fiecare acționează în mod diferit asupra organismului.

„„Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuroni la celulele din ficat. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de asta se numește alcool-dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament- deci, nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică!Cantitatea și tipul de alcool contează și ele:

vinul roșu (și doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când este consumat regulat și cu moderație (1-2 pahare/zi); asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toții de băut, ci doar că dintre toate relele, un pahar de vin roșu e răul cel mai mic

digestivele cu gust amar ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreția de bilă)- adică și cafeaua poate să facă asta

vinul spumant, șampania și prosecco au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului și încordării); cu doar 80 cal și bulele din dotare, un pahar de șampanie asigură o stare de bine (mai ales pentru doamne)”, explică dr.Mihaela Bilic,

Mai multe pentru tine:
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză
Ce partide candidează la alegerile parlamentare din Republica Moldova și ce șanse au
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris
Peste 600 de români, diagnosticați anual cu cancere de sânge. Cum donăm celule stem, tratamentul minune care îi poate salva