Vacanţă fără stres. Sfaturi pe care orice părinte trebuie să le urmeze pentru siguranţa copilului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A venit vacanţa cu trenul din Franţa şi ideal ar fi ca părinţii şi copiii să se bucure de timpul petrecut împreună, oriunde s-ar afla. O posibilitate ce poate fi umbrită de consecinţele unei clipe de neatenţie.

Copiii abia aşteaptă să se distreze în lunile de vacanţă, iar părinţii devin, la rândul lor, mai relaxaţi în aşteptarea concediului. 

Pregătirile de vacanţă nu ar trebui să se reducă la cumpărarea biletelor de avion sau de tren, la rezolvarea a tot ceea ce ţine de cazare sau la punerea la punct a bagajelor. Ca părinţi, trebuie să ţineţi cont de o serie de măsuri de siguranţă despre care ar trebui să discutaţi, în prealabil, cu copilul dumneavoastră, conform familyeducation.com

Înainte să plecaţi spre destinaţia de vacanţă, ar fi bine să discutaţi cu copilul despre ceea ce i se poate întâmpla dacă nu vă ascultă atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate sau necunoscute. Explicaţi-i cât de important este să vă aflaţi permanent unul în apropierea celuilalt şi că este obligatoriu să nu se depărteze până ajunge să nu vă mai vadă. Par nişte reguli simple, dar repetaţi-le până ajunge să şi ţină cont de ele.

Inventaţi regula „paşilor de uriaş“, o regulă care poate fi percepută de copil ca un fel de joc şi, prin urmare, va fi mai uşor de acceptat. Aplicaţi regula prin stabilirea numărului de paşi „uriaşi“ pe care copilul va avea voie să-i facă pornind de lângă dumneavoastră, atunci când vă aflaţi în locuri publice. Cel mai bine este să vă limitaţi la doi sau trei paşi.

Învăţaţi copilul să nu apeleze la ajutorul oricărei persoane străine, dacă s-a pierdut de dumneavoastră. Cele mai indicate pentru a li se cere ajutorul sunt femeile care au şi ele copii sau, dacă se rătăceşte într-o zonă comercială, o vânzătoare. În ceea ce priveşte copiii mai mari, puteţi stabili un punct de reper, unde să vă daţi întâlnire în cazul în care vă pierdeţi unul de celălalt.

Atenţionaţi copilul să nu plece niciodată împreună cu o persoană străină, atunci când se rătăceşte, indiferent de ceea ce îi poate explica aceasta. Copilul trebuie să ştie că dumneavoastră nu veţi părăsi zona în care s-a rătăcit până nu vă veţi reîntâlni.  

Când ştiţi că veţi ajunge în locuri aglomerate, precum aeroporturi, gări, la plajă sau în centre comerciale, îmbrăcaţi copilul în haine cât mai colorate pentru a-l putea repera mai uşor în mulţime. Dacă aveţi un copil foarte mic, nu ezitaţi să folosiţi un ham special pentru copii, fără să vă pese de privirile critice sau amuzate din jur. Cea mai importantă este siguranţa copilului dumneavoastră, nu părerea celor din jur.

Niciodată copilul nu trebuie să plece de lângă dumneavoastră fără să întrebe dacă are voie, chiar dacă vrea să meargă până la baie, la un loc de joacă sau să se joace cu un alt copil cu care s-a împrietenit.

Nu vă gândiţi că cel mic este în siguranţă dacă îl lăsaţi singur la un loc de joacă sau în zonele unde se organizează evenimente dedicate copiilor. Trebuie să fiţi mereu prin preajmă şi să mai aruncaţi o privire la ce face copilul.

Nu lăsaţi copilul singur atunci când trebuie să mergeţi la toaletă. Statistic vorbind, toaletele pentru bărbaţi se numără printre cele mai nesigure locuri pentru un copil. Mamele de băieţi cu vârste ceva mai mari, nu se simt în largul lor atunci când trebuie să-şi însoţească copilul la baia domnilor, iar copilul este suficient de mare ca să nu mai vrea să meargă la toaleta femeilor. Dacă are cel puţin vârsta de 9 ani, puteţi să-l lăsaţi să intre singur la baie, dar rămâneţi la uşă. În cazul în care vi se pare că întârzie cam mult, nu ezitaţi să-l întrebaţi, de dincolo de uşă, dacă este totul în ordine şi dacă nu are nevoie de dumneavoastră. Nu răspunde? Atunci lăsaţi ruşinea de-o parte şi intraţi în încăpere. Eventual, pentru a nu provoca o situaţie penibilă, explicaţi-i în prealabil copilului că veţi intra peste el, dacă nu răspunde la întrebările dumneavoastră şi dacă pierde timpul aiurea la toaletă.

Atunci când îi explicaţi copilului lucrurile de care trebuie să se ferească, nu folosiţi un ton alarmat. Nu-l înspăimântaţi, ci încercaţi să-i vorbiţi cu calm despre potenţialele pericole. De exemplu, faceţi-l să înţeleagă că nu poate avea încredere înr-o persoană străină doar pentru că aceasta arată drăguţ sau pentru că se comportă frumos cu el. Tocmai acesta este lucrul pe care îl spun cel mai des copiii care devin victimele inocenţei lor.

Nu în ultimul rând, asiguraţi-vă că numărul dumneavoastră de mobil a fost reţinut de copil