Volum 3D Arhitect: povestea primei imprimante 3D româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volum 3D Arhitect este prima imprimantă 3D românească comercială FOTO Răzvan Băltăreţu

Volum 3D Arhitect este prima imprimantă 3D construită şi comercializată în România. Povestea ei începe într-un garaj, aflat la subsolul unui bloc din zona Eroilor, din Capitală.

Daniel Eftimie este cel care a construit imprimanta Arhitect. Ajutat de soţia lui, Cătălina Eftimie, şi de asociatul său, Daniel a inţiat proiectul în urmă cu trei ani.

„Prima dată am văzut proiectul pentru o altă imprimantă, numită Hugo, pe platforma de crowdfunding Kickstarter. Aşa mi-a venit şi mie ideea pentru Arhitect. Imprimanta construită de mine e bazată practic pe imprimanta Hugo. Scopul a fost să o facem pentru noi. Era o imprimantă cu care urma să facem piese pentru publicitate – angrenaje, diverse display-uri. La momentul ăla nu era nimic pe piaţă în România şi nici nu ştia nimeni ce este o imprimantă 3D“, spune Daniel.

Tânărul este inginer agronom, dar mereu a fost pasionat de DIY (n.red. - do it yourself/fă-o singur) şi de electronică, aşa că s-a pus cu burta pe carte şi a învăţat singur. Imprimanta 3D Arhitect a fost a treia imprimantă construită de el. „Iniţial nu am plecat cu ideea de a face imprimante pentru a le vinde. Pur şi simplu voiam să construim o imprimantă. Prima versiune am făcut-o cu tot felul de motoraşe de la imprimante obişnuite”.  

<a href="http://playtech.ro/2014/interviu-povestea-primei-imprimante-3d-romanesti-arhitect-luat-nastere-din-pasiune-intr-un-garaj/" rel="nofollow">Aflaţi întreaga poveste şi vedeţi un clip video pe site-ul Playtech.ro</a>