Valve a deschis magazinul Steam pe Linux. Viitorul jocurilor nu mai e pe Windows?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Left4Dead 2 este unul dintre cele mai bine vândute jocuri prin Steam.

Valve a afirmat, la începutul lunii august, că Linux este mai rapid decât Windows şi că îşi pregăteşte intrarea pe această platformă. Acum, a anunţat că Steam Linux a intrat în program private beta şi este deschis primilor 1.000 de utilizatori.

Steam pentru Linux a fost testat mai întâi în interiorul companiei, iar acum este deschisă unui public mai larg. Cei care doresc să ia parte la dezvoltarea acestuia se pot înregistra pe site-ul producătorului, dar trebuie să aibă deja un cont de Steam. Iar Valve a spus că ar dori, în primă fază, utilizatori experimentaţi de Linux, notează „The Next Web“.

La finalul lunii septembrie, Valve a spus că primul beta pentru Steam va fi disponibil celor care folosesc Linux Ubuntu 12.04 sau mai nou. Însă, pentru prima parte a programului, vor fi câteva limitări, dat fiind că este încă în faza de testare.

Valve a decis să îşi lanseze platforma de distribuţie şi pe Linux după ce au apărut primele informaţii despre Windows 8. Atunci, cofondatorul companiei Gabe Newell a spus că noua versiune este o catastrofă şi ia în calcul mutarea pe Linux. Iar testele din august au arătat că pe Linux poate fi obţinută o performanţă mai bună decât pe Windows datorită mediului de dezvoltare OpenGL faţă de DirectX.

De curând, Valve a lansat programul Greenlight prin care jucătorii pot decide ce jocuri vor intra pe Steam. Desigur, decizia finală este tot a distribuitorului, dar ia în calcul şi opiniile utilizatorilor. De asemenea, prin acest program şi dezvoltatorii independenţi pot să-şi vândă jocurile. Iar comunitatea Steam a ajuns în ianuarie la o cifră de 5 milioane de utilizatori conectaţi la un moment dat. Şi sunt peste 54 de milioane de conturi active, cu peste 1.500 de jocuri disponibile.