Un „computer“ vechi de 2.000 de ani era folosit de greci ca să înţeleagă Universul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un Google doodle cu acest instrument.

„Antikythera“ este numele unui instrument construit din zeci de elemente pe care l-ai putea considera un computer rudimentar folosit de oameni de ştiinţă din Antichitate.

Antikythera“ este, mai degrabă, un instrument al cărui scop încă nu e precis. A fost descoperit la începutul secolului trecut de un grup de pescari. Totuşi, e din nou de actualitate, pentru că se împlinesc 115 ani de când a început să-i pese cuiva de el şi a încercat să-l înţeleagă. 

Cercetători au folosit diverse tehnici (raze-X şi procesare computerizată) pentru a înţelege mecanismele după care funcţiona Antikythera şi pentru a o reconstrui la valoarea ei de altă dată (cercetătorii aproximează că invenţia datează din perioada anilor 200-70 î.Hr). 

Pe vremea când era funcţional, avea 30 de elemente care formau un mecanism cu ajutorul căruia astronomi din Antichitate cercetau Soarele, Luna, eclipsele, planetele şi întreaga organizare a Universului. Rotirea mânerului din punea în mişcare roţile care mişcau limbile ceasului, permiţându-i utilizatorului să prezică eclipsele şi trecerea altor corpuri celeste pe cer. Sau să încerce să prezică.

Scanările realizate de cercetători au scos în evidenţă o inscripţie care ar juca rolul unei etichete care oferă explicaţii cu privire la funcţionarea dispozitivului. Mai mult, pe aceasta se oferă o serie de detalii referitor la culoarea eclipselor (detalii care atunci erau folosite pentru a realiza predicţii astronomice). Cercetătorii nu au aflat încă cert care era scopul calculatorului antic sau cine se folosea de el şi, probabil, că nici nu vom afla aceste lucruri.