Schimbări climatice extreme. Vara 2024 marchează cel mai călduros sezon de la începutul înregistrărilor

0
Publicat:

Oamenii de știință au confirmat că vara 2024 a stabilit recorduri globale de căldură pentru al doilea an consecutiv, ceea ce face ca 2024 să fie cel mai probabil anul cel mai călduros din istoria înregistrată.

Vara anului 2024 a fost cea mai călduroasă din istorie FOTO Arhivă

Datele de la Copernicus, serviciul european pentru schimbările climatice, arată că lunile iunie până în august au fost cele mai călduroase de la începutul înregistrărilor în 1940, potrivit France24.

Asta după ce recordurile globale care au fost doborâte au fost stabilite chiar anul trecut, pe fondul schimbărilor climatice cauzate de oameni, cu un impuls temporar din partea unui fenomen El Niño, care continuă să ridice temperaturile și vremea extremă, au spus oamenii de știință.

Vara meteorologică din emisfera nordică — iunie, iulie și august — a avut o medie de 16,8 grade Celsius (62,24 grade Fahrenheit), conform Copernicus. Aceasta este cu 0,03 grade Celsius (0,05 grade Fahrenheit) mai caldă decât vechiul record din 2023.

Lunile august ale anilor 2024 și 2023 au fost cele mai călduroase augusturi globale, cu 16,82 grade Celsius (62,27 grade Fahrenheit). Iulie a fost prima lună în mai bine de un an în care lumea nu a stabilit un record, fiind ușor în urma anului 2023, dar deoarece iunie 2024 a fost mult mai caldă decât iunie 2023, întreaga vară a fost cea mai călduroasă, a spus Carlo Buontempo, directorul Copernicus.

Până luna trecută, Buontempo, ca și alți climatologi, era nesigur dacă 2024 va doborî recordul de căldură stabilit anul trecut, în mare parte pentru că august 2023 a fost atât de călduros. Dar în această lună august 2024 a egalat 2023, făcându-l pe Buontempo „destul de sigur” că acest an va fi cel mai călduros înregistrat.

„Pentru ca 2024 să nu devină cel mai cald an înregistrat, trebuie să vedem o răcire semnificativă a peisajului în ultimele câteva luni, ceea ce nu pare probabil în acest stadiu”, a spus Buontempo.

„Zonă  de război”

Jennifer Francis, climatolog la Woodwell Climate Research Center din Cape Cod, a spus că a fost o avalanșă de vreme extremă, inclusiv căldură, inundații, incendii de vegetație și vânturi puternice, care sunt violente și periculoase.

„Asemenea persoanelor care trăiesc într-o zonă de război cu bătăi constante de bombe și zgomote de arme, devenim surzi la ceea ce ar trebui să fie clopote de alarmă și sirene de apărare aeriană”, a spus Francis într-un e-mail.

Deși o parte din căldura record a anului trecut a fost cauzată de un fenomen El Niño — o încălzire naturală temporară a unor părți din centrul Pacificului care modifică vremea la nivel mondial — acest efect a dispărut și se dovedește că principalul factor este schimbarea climatică cauzată de oameni din arderea cărbunelui, petrolului și gazelor naturale, a spus Buontempo.

„Nu este deloc surprinzător că vedem acest val de căldură, aceste extreme de temperatură,” a spus Buontempo. „Suntem predestinați să vedem și mai multe.”

Mai multe pentru tine: