Premieră: China a crescut o plantă de bumbac pe partea îndepărtată a Lunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima oară, China a reuşit să crească o plantă de bumbac pe Lună, în cadrul unui experiment de explorare a părţii îndepărtate a satelitului.

Experimentul face parte din proiectul Chang’e 4, care presupune explorarea Lunii cu ajutorul unui vehicul special (lander). Călătoria lander-ului a fost plină de evenimente până acum, tot el descoperind o substanţă misterioasă, asemănătoare unui gel, la suprafaţa satelitului.

Planta de bumbac este una dintre cele câteva organisme care au fost ţinute într-o mini biosferă care cântăreşte numai 2.6 kilograme, la presiunea de o atmosferă, aflată la bordul lander-ului. Biosfera a fost ţinută în condiţii de mediu relativ similare cu cele de pe Pământ, resimţind însă efectele radiaţiilor spaţiale şi ale microgravitaţiei.

Într-u ninterviu acordat revistei IEEE Spectrum, liderul experimentului, Xie Gengxin, a vorbit despre provocările pe care le-a prezentat această încercare, menţionând că greutatea biosferei nu trebuia să depăşească 3 kilograme. Astfel, au fost alese 5 specii de organisme biologice: seminţe de bumbac, de cartof, de arabidopsis, drojdie şi ouă de musculiţe de fructe.

Majoritatea organismelor au murit rapid, cu excepţia seminţelor de bumbac, care au încolţit şi din care au ieşit două frunze. În trecut au mai fost crescute plante la bordul SSI (Staţia Spaţială Internaţională).

Din nefericire, frunzele au murit după o zi lunară (echivalentul a două săptămâni pe Pământ). În timpul unei nopţi lunare, temperaturile scad dramatic, iar fără încălzire externă organismele au căzut pradă frigului.

Iniţial, oamenii de ştiinţă au dorit să trimită şi animale ca parte a experimentului, inclusiv o ţestoasă mică. Această propunere a fost însă demontată rapid, datorită oxigenului limitat disponibil la bordul lander-ului.

Mai multe pentru tine:
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Eliza Samara, performanță uluitoare: a câștigat a 5-a oară Liga Campionilor la tenis de masă
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"