Cele mai bune baterii din lume vor fi şi cele mai mici. Vor putea resuscita instantaneu o maşină fără energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Microbateriile ar putea resuscita o baterie moartă a unui autoturism

Poate sunt mici, dar „fioroase”. Cele mai puternice baterii de pe planetă măsoară doar câţiva milimetri fiecare şi, totuşi, înglobează o asemenea putere încât, cu ajutorul unui telefon mobil alimentat de ele s-ar putea „resuscita” bateria moartă a unui autoturism; iar apoi, telefonul ar putea fi reîncărcat cât ai clipi.

Dezvoltate de inginerii Universităţii din Illinois, noile microbaterii surclasează în putere chiar şi cele mai performante supercapacitoare şi ar putea alimenta noi aplicaţii în domeniul radiocomunicaţiilor şi al electronicelor compacte.

Este de notorietate faptul că, deşi echipamentele electronice s-au miniaturizat în timp, sursele lor de energie, recte bateriile, au rămas destul de mult în urmă, reprezentând principalul handicap al dispozitivelor de azi, de la mp3-players şi până la maşini electrice. 

Mereu trebuie făcut un compromis între putere şi energie: bateriile actuale fie oferă putere mare pe termen scurt, fie au autonomie ridicată, dar eliberează şi se reîncarcă cu energie lent.

Potrivit inginerilor americani, noul lor tip de baterie pare să elimine această problemă, oferind atât putere cât şi energie, totul într-un spaţiu restrâns.  

Această performanţă ridicată a microbateriilor se datorează microstructurii lor interne tridimensionale.

Puteţi citi mai multe pe site-ul reviste Ştiinţă&Tehnică. 

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Mai multe pentru tine:
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”