Sfaturi pentru grătarul perfect de 1 Mai. Ce greșeli să nu faci, cum frigi corect carnea fără să o arzi

0
Publicat:

Pentru un grătar perfect de 1 Mai, românii trebuie să țină cont de câteva sugestii. Începând de la jarul care frige friptura până la condimentarea cărnii care se pune pe grătar, toate contribuie la succesul unui picnic de neuitat.

Carnea nu trebuie așezată când există flacără FOTO pixabay.com

Carnea iese delicioasă după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Dacă respectați pașii indicați de acesta în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), preparatul va fi deosebit de gustos.

"Se taie carnea în felii de-un deget. Se freacă feliile cu piper şi cimbru, se ung cu ulei, se lasă în aşteptare(merg şi alte mirodenii la carne – rozmarin, busuioc, chimen, ienibahar, boia etc; se mai poate pune o oră carnea la marinat, în vin alb cu felii de măr, apoi se scoate, se şterge bine, se unge cu ulei; se mai unge şi cu zeamă deasă de usturoi. Se pune grătarul metalic peste jarul încă pâlpâind, să se încingă, la o palmă deasupra vetrei. Se unge-şterge – cu o cârpă îmbibată în untdelemn sau cu o bucată de slănină", se arată în lucrarea scrisă de Radu Anton Roman.

Se lasă puțină distanță între felii

Când jarul nu mai pâlpâie deloc – şi numai atunci – se aşază carnea pe grătar, cu un pic de distanţă între felii.

"Să aveţi pregătită la îndemână o cană mare cu apă (o să vedeţi de ce!). După un timp scurt – un minut-două –, carnea începe să sfârâie şi să se coloreze pe partea dinspre foc. O întoarceţi când se desprinde uşor (se zice „când se-ntoarce singură“) Dacă picură grăsime pe jar – şi sigur picură – se va aprinde cu flacără mare – stingeţi pe loc, stropind cu apă din cană.

Dacă o vreţi în sânge, când s-a rumenit pe ambele părţi, e numai bună. Dacă o vreţi pătrunsă, ar trebui (la cât jar v-am zis să faceţi) friptă 10 minute pe o parte – 10 minute pe alta, întorcând-o tot timpul. Să aveţi la îndemână o furculiţã lungă şi o paletă, să puteţi umbla la carne. Mai puteţi stropi carnea în timp ce se frige cu vin alb, cu bere sau cu zeamă de usturoi, ca să se parfumeze şi să rămână fragedă. Se ia de pe foc. Abia acum se sărează (şi se şi mănâncă!)", scria Radu Anton Roman.

Tocătura şi cârnaţii, peştele şi pasărea tot aşa se fac: esenţial este să ungi grătarul bine cu ulei, să nu se prindă, şi să urmăreşti când s-a rumenit carnea, s-o întorci şi s-o scoţi la timp. "Dar carnea de grătar a românului e porcul! Puţinele vinuri care zic eu că merg fălos cu grătarul românesc de porc, îmi vine în minte Cabernetul negru ca fundul minelor de cărbuni de la Sâmbureşti", nota Radu Anton Roman.

Mai multe pentru tine:
Ghidul complet al iernii pe pârtie: cele mai bune haine și accesorii pentru întreaga familie ca să vă bucurați de schi și săniuș fără griji
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Care au fost ultimele cuvinte ale celebrului criminal în serie, Ion Râmaru. „Vampirul din Bucureşti” i-a uimit pe cei care l-au executat
Chiar nimic nu-i iese bine? Meghan Markle primește titlul de „Salmonella Sussex”, după gafa de Ziua Recunoștinței
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Cele mai frumoase imagini de la parada de 1 Decembrie din București. Nicușor Dan, baie de mulțime la finalul ceremoniilor
Loviți de cancer, Meme și Teodora Stoica au găsit o metodă prin care celule canceroase sunt mâncate
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători