Ce se poate face cu zațul de la cafea

0
Publicat:

Mulți oameni, din întreaga lume, își încep dimineața cu o ceașcă de cafea. După ce băutura este savurată, rămâne zațul care ajunge adesea la gunoi. În loc să polueze, acesta ar putea fi reciclat și reutilizat.

Cum poate fi reciclat zațul de cafea FOTO Pixabay

Cercetătorii din mai multe orașe europene încearcă să descopere modul în care ar putea transforma deșeurile organice în bunuri valoroase. Printre astfel de deșeuri se numără și zațul cafelei, băutură aproape nelipsită din rutina zilnică.

Milioane de tone de pulbere de cafea ajung, anual, la gropile de gunoi. Descompunerea lor agravează criza climatică, deoarece eliberează metan.

Zațul de cafea, transformat în ingrediente alimentare

Proiectul WaysTUP!, finanțat de UE, vine cu diferite modalități de a oferi zațului de cafea, dar și altor deșeuri organice, întrebuințări secundare, după reciclare.

Încercăm să deschidem porțile unor produse de neconceput până mai ieri”, spune Amadeo Semper, care lucrează pentru SAV – Agricultores de la Vega, o societate spaniolă de gestionare a deșeurilor care coordonează proiectul.

De pildă, Societatea SAV, cu sediul în Valencia colectează zațul de cafea de la cafenelele locale, care sortează și pun resturile în pubele separate. Acestea sunt depozitate de-a lungul unei rute de colectare „smart”, care previne putrezirea materiei colectate, scrie spotmedia, citând un articol publicat în Horizon, revista de cercetare și inovare a UE.

În urma unei serii de procese chimice și de extracție, deșeurile sunt transformate, ulterior, într-o gamă de ingrediente alimentare de înaltă calitate. Printre acestea se numără carotenoidele, care sunt pigmenți naturali ce pot fi folosiți pentru culoarea lor portocalie, și polifenolii – antioxidanți care pot ajuta la protecția împotriva diverselor boli.

Carotenoidele sunt obținute de obicei pe cale sintetică, însă noi am dezvoltat un proces prin care putem face acest lucru într-un mod natural”, a spus Semper.

Proiectul, cu durata de patru ani, care urmează să se încheie în august anul acesta, conlucrează cu alți 25 de parteneri pentru a colecta, procesa și rafina mai multe bioproduse.

Printre parteneri se numără și o societate cu sediul în Regatul Unit denumită bio-bean, care transformă zațul de cafea în ulei de cafea sau în produse cu o valoare ridicată, cum ar fi cărbunii pentru grătar, brichetele de foc și aromele naturale.

Extragerea uleiului de cafea

Deși bio-bean avea deja experiență în extragerea uleiului de cafea și transformarea lui în biocombustibil din surse regenerabile, finanțarea pentru cercetare din partea UE i-a permis societății să își extindă activitatea la o nouă aplicare: bioplasticul.

Uleiul de cafea este un domeniu fascinant în care am putea lucra pentru a aduce o tehnologie curată și a promova sustenabilitatea”, a spus Ben Mills-Lamptey, director tehnologic la bio-bean.

La fel ca SAV, bio-bean colectează zațul de cafea de la marile lanțuri cum ar fi Costa și Starbucks, care depozitează resturile într-un container separat, dar și de la fabricile care produc cafea instant.

În prezent, bio-bean ulei de cafea într-o fabrică, creând totodată și alte bunuri din cafeaua utilizată, pe care le comercializează. Produsul său din zaț de cafea uscat, „Inficaf”, are o gamă variată de aplicații, inclusiv în autovehicule, dar și în locuințe, magazine și restaurante.