Doi pacienţi au primit transplanturi cu rinichi de la o femeie bolnavă de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi pacienți au fost nevoiți să suporte mai multe ședințe de chimioterapie după ce le-au fost transplantați rinichii unei femei care suferea de o formă avansată de cancer.

Spitalul Royal Liverpool University şi-a cerut scuze față de cei care au avut de suferit de pe urmă neatenției, recunoscându-și vina atunci când a ieșit la iveală că doi pacienţi au primit transplanturi cu rinichi de la o femeie care suferea de o formă foarte agresivă de cancer.

Bărbații au fost nevoiți să îndure șase ședințe de chimioterapie, iar în prezent sunt tratați cu medicamente, scrie The Guardian.

La scurt timp după ce s-au efectuat transplanturile, în 2010, pacienta donatoare a murit la un alt spital. Atunci a ieșit la iveală că femeia suferea de limfom intravascular cu celulă B, o formă rară şi foarte agresivă de cancer, care nu fusese diagnosticată înainte de moartea acesteia.

Potrivit spitalului, eroarea a aparţinut unei asistente medicale, care nu a efectuat testele necesare.

Cei doi pacienţi, Robert Law şi Gillian Smart au cerut ca toate detaliile erorii medicale să fie date la iveală, pentru a se asigura că astfel de incidente nu se vor mai repeta, dar au ținut să sublinieze că nu trebuie descurajată donarea de organe.

"A recunoaşte felul în care acest lucru s-a putut întâmpla ar însemna un semnal de alarmă, din care medicii britanici pot trage învăţămite. Îmi doresc un raport detaliat care să fie făcut public. Este bine că spitalul şi-a recunoscut actul de neglijenţă, însă mi se pare foarte ciudat ca vina să fie aruncată pe o singură asistentă, dat fiind că într-un transplant sunt implicaţi 20 sau 30 de oameni", a declarat pacientul Robert Law.

Ambii pacienţi au preferat să păstreze rinichii şi să fie trataţi de cancer decât să aştepte un nou transplant.