Zubin Mehta, noul director onorific al Festivalului Enescu, îşi anunţă retragerea din Filarmonica Israelului EXCLUSIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legendarul dirijor Zubin Mehta şi-a anunţat luni retragerea din calitatea de director muzical al Orchestrei Filarmonice a Israelului, care va deveni efectivă în luna octombrie 2019.

Dirijorul de origine indiană, în vârstă de 80 de ani, a lucrat cu ansamblul într-o formă regulată de aproape o jumătate de secol, ceea ce a creat, fără îndoială, o relaţie reciprocă specială între emblematicul dirijor şi instrumentişti.

Îmbinând concertele, înregistrările şi turneele, Mehta a dirijat mii de performanţe pe cele cinci continente cu Orchestra Filarmonică a Israelului (IPO). Începând din 1985, el a fost, de asemenea, şi dirijor-şef al Orchestrei Maggio Musicale Fiorentino, din Florenţa.

De-a lungul anilor, Mehta a câştigat nenumărate premii şi titluri peste tot în lume, inclusiv o distincţie specială la ceremonia Premiilor Israelului din 1991 şi Praemium Imperiale – Premiul Cultural Mondial în Memoria Alteţei Sale Imperiale Prinţul Takamatsu – din Japonia, şi a fost onorat chiar şi cu o stea pe Bulevardul Celebrităţilor de la Hollywood.

În completarea carierei sale active şi multiplelor directorate muzicale, Mehta a depus eforturi neîntrerupte pentru a aduce tineretul de azi în contact cu muzica clasică. Astfel, a fondat Fundaţia Muzicală Mehli Mehta în oraşul său natal, Mumbai (fost Bombay), loc în care mai mult de 300 de copii anual capătă acces la muzica clasică occidentală.