Un erou fictiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul volum al romanului „Winnetou“, de Karl May, poate fi cumpărat, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Scriitorul german Karl May a inventat un erou american, Winnetou, căpetenia unui trib apaş, al cărui nume a făcut ocolul lumii.

Povestea este spusă, la persoana întâi, de Old Shatterhand, al doilea erou principal al cărţii, un alb, care îl întâlneşte pe Winnetou şi, după o perioadă de iniţiere, îi devine prieten nedespărţit.

Cei doi, în pofida diferenţei de rasă, luptă împreună pentru dreptate, trecând printr-o serie de aventuri palpitante. Cartea este o pledoarie pentru prietenie şi pentru adevăratele valori ale umanităţii, scrisă într-un ritm alert şi un stil direct, foarte apreciate de copii şi de tineret, dar şi de adulţi.

Un bestseller mondial

Succesul romanului, apărut iniţial în foileton, a fost incredibil. El a devenit cartea germană cea mai bine vândută în întreaga lume, cu 200 de milioane de exemplare.

S-au editat cărţi poştale cu cei doi eroi, s-au turnat filme pentru marele ecran şi pentru televiziune. Pierre Brice, în rolul lui Winnetou, şi Lex Barker (Old Shatterhand) au dat chip personajelor pentru cel puţin două generaţii de spectatori.