Ultimul dialog între Elena şi Nicolae Ceauşescu: „Nicule, în România se împuşcă oameni?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Târgovişte, locul unde urma să fie judecat cuplul Ceauşescu, plutea incertitudinea în legătură cu atribuţiile generalului Stănculescu. Fostul comandant al U.M. 01417 Târgovişte, Andrei Kemenici, povesteşte în cartea Ceauşescu la Târgovişte, a lui Viorel Domenico, modul în care au reacţionat cei doi condamnaţi la moarte.

„Vă spun că cel mai greu moment pe care l-am trăit în această perioadă l-a constituit clipa în care i-am văzut pe paraşutişti cum se zbat şi se chinuie să-i lege în sfori pe Nicolae şi pe Elena Ceauşescu. Elena cerea îndurare, se împotrivea chiar. Nicolae Ceauşescu nu s-a opus. A acceptat inclusiv această umilinţă. Însă plângea. Îi şiroiau lacrimile pe obraz. Şi suspina. În acel moment, când l-am văzut suferind sincer şi profund, m-am retras, m-am ascuns de ochii şi privirile lui. Mi-era ruşine, o imensă ruşine. Dacă el a plâns până la zid, în momentul când a căzut, strigând „Trăiască Republica Socialistă România, liberă şi independentă”, mi-au dat mie lacrimile. M-am trezit cu obrazul ud!... Poate şi de sudoare... Oricum, nu ştiu dacă eroii comunişti mureau strigând lozinci, cum încerca să susţină literatura din epocă, dar Nicolae Ceauşescu a murit exact ca în cărţile alea, ca în filme... Şi această moarte, în mine cel puţin, a lăsat urme...“, spune Andrei Kemenici.

Care a fost ultimul dialog între Elena şi Nicolae Ceauşescu?

– La ieşirea din comandament, Nicolae Ceauşescu era în faţă, flancat de doi paraşutişti, iar în spate, la circa un metru, tot astfel era condusă spre zid Elena Ceauşescu. Când a dat cu ochii de Stănculescu, aflat deja afară, lângă scări, a întrebat într-un fel ambiguu, viclean: „Nicule, în România se împuşcă oameni?” Eu eram lângă general şi întrebarea fusese pusă atât de provocator încât mă aşteptam să răspundă acesta, dar a intervenit Nicolae Ceauşescu, care, săgetându-l cu privirea pe Stănculescu, a răspuns: „Încă o trădare naţională!”

Ce v-a impresionat atunci, acolo, domnule general?

– Uimitor pentru mine a fost ... citeşte continuarea pe historia.ro