Mituri despre nazişti: de la Lancea Destinului la căutarea strămoşilor arieni în Himalaya

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mituri despre nazişti. Trupe naziste purtând Chivotul Legământului în filmul „Raiders of the Lost Ark”

Obsesia ideologică aproape fără precedent a liderilor Germaniei Naziste a dus şi la crearea unei aure mistice în percepţia anterioară a acesteia. Fie că vorbim despre căutarea unor obiecte mistice sau de conspiraţii mondiale, imaginaţia umană a creat multe mituri despre nazişti - unele, după cum vom vedea, plecând de la o bază factuală subţire.

Mituri despre nazişti: încercau să descopere Chivotul Legământului

Misticismul care înconjura percepţia asupra nazismului a dus câteodată la asocierea acestora cu motive şi mituri biblice, iar unul dintre cele mai răspândite mituri create astfel a fost legat de presuspuse eforturi de căutare a Chivotului Legământului – obiectul care ar conţine, conform Bibliei, tăbliţele de lut pe care sunt inscripţionate cele zece porunci.

Chivotul este asociat, câteodată, cu puteri distructive semnificative – de tipul aplatizării munţilor sau a îmbolnăvirii subite a unor populaţii întregi, spre folosul israeliţilor. E de înţeles de ce Germania Nazistă ar fi dorit o astfel de armă – însă oricât de de mult erau ghidaţi acoliţii lui Hitler de ideologie, nu există nici o dovadă că s-ar fi făcut eforturi pentru a găsi un artefact a cărui existenţă nici nu poate fi atestată clar.

Mituri despre nazişti: expediţiile din Himalaya

Multe mituri se leagă de expediţiile destul de ciudate finanţate de către Partidul Nazist, printre care se numără şi cele din Tibet – în mod normal, un teritoriu fără prea multe semnificaţii aparente pentru Germania Nazistă. Obiectivul oficial părea destul de aleatoriu şi ciudat – crearea unui dosar ştiinţific complet a regiunii, prin cercetări geologice, botanice, zoologice şi etnologice. Expediţiile au avut loc anual între 1926 şi 1943.

Neoficial, se spune că misiunile ar fi avut ca rol găsirea a două oraşe populate de „strămoşii arienilor” - Shambala şi Agharti – considerate a fi undeva sub munţii Himalaya, aproape de centrul Pământului. Se spune că unii oficiali nazişti – în special Heinrich Himmler – ar fi crezut în teoriile conform cărora Pământul este gol pe interior, şi interiorul planetei ar putea găzdui civilizaţii pierdute.

Mituri despre nazişti: Noua Ordine Mondială

Adepţii conspiraţiilor fac destul de multe legături între nazişti şi structura care ar conduce planeta din umbră – unii zic că naziştii ar fi rezultatul unei revolte împotriva membrilor organizaţiei, alţii susţin că Holocaustul a fost gândit pentru a oferi zioniştilor un alibi pentru a-şi cere o ţară proprie.

Totuşi, aceste legături ar putea proveni doar dintr-o traducere deficitară: cuvântul „Neuordnung” era folosit de maşinăria de propagandă nazistă pentru a exprima ideea restructurării Europei sub o conducere naţional-socialistă, sub oblăduirea Marii Germanii, şi a fost de multe ori tradus în engleză ca „New Order”(ro.- Noua Ordine).

Mituri despre nazişti: Lancea Destinului

Într-o altă poveste legată de artefacte cu puteri supranaturale, se spune că Adolf Hitler ar fi vizat în special Lancea Destinului: suliţa din Biblie care i-ar fi străpuns coasta lui Iisus Hristos, atunci când era răstignit pe cruce. 

În acest caz, dictatorul german chiar a pus mâna pe presupusul artefact după anexarea Austriei, şi chiar a ordonat transferarea acestuia la Nurnberg. Totuşi dacă e să ne luăm după faptul că legendele îi atribuiau capacitatea de a oferi măreţie unui lider, şi după realitatea faptului că lucrurile au mers, în mare, prost pentru Germania după anexarea Austriei, atunci putem nota încă o obsesie mistică fără o bază solidă.