Maraton teatral consacrat femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa are loc la Bucureşti şi Cluj, între 11 octombrie şi 21 decembrie. Spectacolul „Antigona” deschide Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa. Montarea îi aparţine regizoarei Anna Badora, director al Teatrului din Graz.  

Numeroasele prezenţe feminine se explică prin intenţia evenimentului de a se constitui într-un „maraton teatral consacrat femeilor din teatru”, conform spuselor lui Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra din Bucureşti.

Primele reprezentaţii ale spectacolului „Antigona” - tragedia greacă într-o viziune modernă - vor fi montate pe 11 şi 12 octombrie, pe scena Sălii Izvor a Teatrului Bulandra din Capitală. În total, vor fi 27 de producţii şi 52 de reprezentaţii, adică cel mai ofertant festival pe care Uniunea Teatrelor Europene (UTE) l-a organizat vreodată.

Reprezentaţiile se vor ţine la Bucureşti, la Teatrul Bulandra, şi la Cluj, la Teatrul Maghiar de Stat. Festivalul îi dedică o secţiune specială regizorului Andrei Şerban, care va participa cu trei spectacole: „Lear”, a cărui premieră va avea loc în luna noiembrie, „Unchiul Vania” - montat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj şi care a obţinut trei premii UNITER anul acesta - şi „Tanacu”.

„Lear”, cu 26 de actriţe în distribuţie

Aşadar „Lear” se va juca la  Teatrul Bulandra din Bucureşti. Cu un decor de Dragoş Buhagiar şi costume de Lia Manţoc, cu o distribuţie exclusiv feminină (26 de actriţe, dintre care amintim pe Mariana Mihuţ, în rolul lui Lear, Valeria Seciu, Dana Dogaru, Ioana Pavelescu, Virginia Mirea, Andreea Bibiri, Dorina Chiriac, Daniela Nane, Ioana Macaria), spectacolul a avut succes înaintea premierei, în momentul în care Andrei Şerban a hotărât, în vara aceasta, ca repetiţiile să fie deschise pentru public.

Teatrul maghiar de stat prezintă trei spectacole

Pe lângă „Unchiul Vanea”, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj va fi prezent la Bucureşti cu încă două spectacole: „Richard al III-lea”, în regia lui Tompa Gabor, şi „Gianni Schicchi”, după Giacomo Puccini, în regia lui Silviu Purcărete.

Printre companiile străine invitate la festival se numără Piccolo Teatro din Milano, cu spectacolul „Trilogia vilegiaturii” de Carlo Goldoni, Teatro de La Abadía din Spania, Maly Teatr din Sankt Petersburg, cu cel mai recent spectacol al lui Lev Dodin, „Viaţă şi destin”.

Proiecţii de filme

O peliculă despre femeile din viaţa lui Giorgio Strehler, fondatorul Uniunii Teatrelor Europene, va fi proiectată în cadrul festivalului de teatru.