Biografia lui Ferguson, una dintre cele mai vândute cărţi ale anului 2013
0Este perioada bilanţurilor, iar editurile şi publicaţiile au stabilit topurile celor mai vândute cărţi din 2013. La mare căutare sunt biografiile, literatura pentru adolescenţi, thrillerele, dar şi literatura erotică. Pe primul loc în topul relaizat de „The Guardian“ se află autobiografia lui Sir Alex Ferguson, fostul antrenor al echipei Manchester United.
Dacă anul trecut topul celor mai de succes volume a fost deţinut de două femei – EL James, cu „Cele 50 de umbre ale lui Grey“, şi Suzanne Collins, cu „Jocurile foamei“, în 2013 recordul vânzărilor de carte a fost atins de autobiografia lui Sir Alex Ferguson, fostul antrenor al echipei de fotbal Manchester United, care s-a retras din această funcţie în mai 2013. Volumul, publicat în octombrie la editura britanică Hodder & Stoughton, s-a vândut în peste 647.000 de exemplare până la sfârşitul anului, informează „The Guardian“.
Locurile următoare în clasamentul celor mai bine vândute volume sunt ocupate de retrospective ale anului, precum Recordurile Guinness sau literatură culinară - „Save with Jamie“, scrisă de Jamie Oliver, precum şi reveniri ale unor scriitori populari, ca Helen Fielding, creatoarea celebrului personaj Bridget Jones.
Printre romanele biografice, cărţile culinare, cărţile pentru copii sau cele poliţiste, literatura erotică încă ocupă o poziţie rezonabilă. Locul lui EL James, care a ţinut topurile în 2012, a fost preluat anul acesta de Sylvia Day, cu bestsellerurile sale „Entwined with You“ sau „Spellbound“.
„Jocurile foamei“, de Suzanne Collins - apărută la Editura Nemira, trilogia care a cucerit adolescenţii (şi nu numai) în 2012, a fost înlocuită în anul care tocmai se termină de „Diary of a Wimpy Kid“/ „Jurnalul unui puşti“, de Jeff Kinney. Ceea de diferenţiază genul abordat de acest volum în comparaţie cu lucrările autoarelor J.K. Rowling sau Stephenie Meyer este lumea reală, contemporană în care trăiesc personajele, şi nu una fantastică precum în „Amurg“ sau „Harry Potter“.
Două thrillere de succes anul acesta au fost „Infernul“, al lui Dan Brown, (publicat în România la Editura Rao) recunoscut pentru celebra serie „Codul lui Da Vinci“, şi „Gone Girl“, de Gillian Flynn.
Ficţiunea i-a adus în faţă şi pe J.K. Rowling, cu primul său roman pentru un public adult, „Moarte subită“ (apărut în limba română la Editura Trei), pe Rachel Joyce, cu „The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry“, care s-a aflat anul acesta pe lista lungă a nominalizărilor pentru Man Booker Prize, precum şi autorii Hilary Mantel, Mark Haddon şi Ian McEwan.
Topul bestsellerurilor internaţionale:
1. Autobiografie, de Alex Ferguson (Hodder & Stoughton, octombrie 2013)
2. Inferno, de Dan Brown (Bantam, mai 2013)
3. Gone Girl, de Gillian Flynn (Phoenix, ianuarie 2013)
4. Dieta rapidă, de M Spencer şi M Mosley (Short Books, ianuarie 2013)
5. Jurnalul unui puşti: noroc greu, de Jeff Kinney (Puffin Books, noiembrie 2013)
6. Guinness World Records 2014 (Guinness World Records, septembrie 2013)
7. Demon Dentist, de David Walliams (HarperCollins Children's Books, septembrie 2013)
8. The Hairy Dieters: How to Love Food and Lose Weight, de Dave Myers şi Si King (Weidenfeld & Nicolson, august 2012)
9. The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry, de Rachel Joyce (Black Swan, ianuarie 2013)
10. David Jason: Viaţa mea, de David Jason (Century, octombrie 2013)
11. Moarte subită, de J.K. Rowling (Sphere, iulie 2013)
12 Entwined with You: A Crossfire Novel, de Sylvia Day (Penguin, iunie 2013)
13 Gangsta Granny, de David Walliams (HarperCollins Children's Books, februarie2013)
14 The Racketeer, de John Grisham (Hodder Paperback, Jul 2013)
15 A Wanted Man, de Lee Child (Bantam Books, mai 2013)
***
Citeşte şi:
Cel mai cumpărat roman al anului 2013 este „Infernul“ lui Dan Brown, potrivit site-ului www.amazon.com, după ce anul trecut în top, pe primul loc, s-a clasat romanul erotic, „Cincizeci de umbre ale lui Grey“. Cel mai vândut titlu de la Editura Polirom este „Exerciţii de echilibru“, de Tudor Chirilă. La Humanitas, în topul vânzărilor s-au clasat „Sfârşitul Occidentului“, de Lucian Boia, şi „Parabolele lui Iisus“, de Andrei Pleşu.
Cel mai recent volum al scriitorului devenit celebru prin „Codul lui Da Vinci“, „Infernul“, a fost tradus în 11 limbi şi va apărea marţi, simultan, în mai multe ţări. În romanul „Infernul“, scriitorul a fost inspirat de prima parte a trilogiei lui Dante, „Divina Comedie“.
Nouă motive pentru care Dan Brown este un scriitor important al vremurilor noastre
Jurnaliştii de la Huffington Post consideră că Dan Brown este unul dintre cei mai buni scriitori ai zilelor noastre şi enumeră nouă motive pentru care volumele sale sunt pe placul a milioane de oameni din întreaga lume.
J.K. Rowling, în topul vânzărilor la Gaudeamus cu o carte pentru adulţi