Destinația adorată de români, desemnată cea mai aglomerată stațiune din Europa. „E clar că s-a atins un punct de cotitură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O insulă a fost desemnată cea mai aglomerată stațiune din Europa, în timp ce Mallorca și Parisul sunt orașele afectate de un aflux masiv de vizitatori, potrivit unui raport realizat de „Which?”, care propune mai multe zone din România pentru evitarea aglomerației.

Zakynthos - cea mai aglomerată stațiune turistică Foto: Arhivă

Premiul pentru cea mai aglomerată stațiune turistică revine insulei grecești Zakynthos, populară și printre români, unde numărul de înnoptări depășește de 150 de ori populația locală. În schimb, Mallorca are cele mai multe nopți de cazare, iar Parisul conduce în clasamentul densității turistice cu 418.000 de înnoptări pe kilometru pătrat, mult peste următorul oraș - Atena.

Noul raport al publicației „Which?” detaliază presiunea imensă pe care turiștii o exercită asupra unor locuri de pe continent. Ceea ce altădată însemna o „mulțime de turiști” este azi definit ca supraturism. „Fenomenul a copleșit unele dintre cele mai populare destinații din Europa”, spune Rory Boland, editor la „Which? Travel”, relatează The Guardian.  

E clar că s-a atins un punct de cotitură”, spune Boland. „Partea negativă a boom-ului turistic - creșterea prețurilor locuințelor, comportamentele antisociale, presiunea asupra serviciilor publice - începe să depășească beneficiile”, mai atrage acesta atenția.

Dificultățile apar mai ales în locurile neobișnuite cu turismul în masă sau care nu au infrastructura necesară. Orașe vechi precum Dubrovnik și Praga sunt afectate. Uneori, însă, problemele sunt auto-provocate. „Barcelona este printre cele mai menționate orașe când vine vorba de supraturism”, afirmă profesorul Richard Butler de la Universitatea din Strathclyde (Scoția). „Dar orașul a mizat pe turism pentru revitalizare, începând cu Jocurile Olimpice din 1992”, mai adaugă acesta.

Județul din România cu cel mai mic număr de turiști pe kilometru pătrat 

Soluțiile propuse de „Which? Travel” pentru evitarea aglomerației vizează în special estul Europei: orașul Rybnik din Polonia, regiunea Severoistočen din Macedonia de Nord și zone din România.

În ceea ce privește România, Mircea Crisbășanu, organizator de tururi cicliste, spune că sudul țării e foarte liniștit. „Unele sate au o arhitectură tradițională superbă, iar oamenii sunt extrem de primitori”, a precizat el pentru publicația citată.

Iar „Which? Travel” include județul Teleorman pe lista locurilor cu cel mai mic număr de turiști pe km pătrat, alături de două insule din Oceanul Arctic.

Cele mai aglomerate și mai liniștite locuri de călătorie

Cea mai mare presiune turistică (turiști la 1.000 de locuitori): Zakynthos - Grecia: 149.887, Istria - Croația: 133.467 și Fuerteventura - Insulele Canare: 118,720;

Cea mai scăzută presiune turistică (turiști la 1.000 de locuitori): Targovishte - Bulgaria: 332, Rybnik - Polonia: 351 și Benevento - Italia: 398;

Cel mai mare număr de turiști pe km pătrat: Paris: 418 280, Atena centrală: 88.535; Copenhaga: 63 944;

Cel mai mic număr de turiști pe km pătrat: Jan Mayen - Norvegia: 0, Teleorman - România: 1,21; Svalbard - Norvegia: 2,4;

Cele mai multe înnoptări: Mallorca: 51.193.029, Paris: 43.919.010, Roma: 41.135.744;

Cele mai puține înnoptări: Jan Mayen: 0,Teleorman: 6.983 Zasavska - Slovenia: 22.990.