Caganer, personajul care îşi face nevoile în stradă. Cele mai neobişnuite tradiţii de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când vine vorba de excentricităţi culturale, tradiţiile de Crăciun ar putea fi plasate pe primele locuri ale unui eventual clasament internaţional.

Deşi întreaga lume a adoptat, în ultimul secol, imaginea lui Moş Crăciun şi mai mult sau mai puţin din ideea de Sărbători liniştite, cu colinde şi fapte bune, multe ţări şi-au păstrat şi vechile tradiţii legate de Sărbătorile de iarnă, potrivit yahoo.com. Vă prezentăm astăzi o parte dintre cele mai neobişnuite tradiţiile de pe alte meleaguri.

Spania – „Caganer”

În unele părţi ale Spaniei se menţine încă o tradiţie din secolul al 18-lea specifică regiunii Catalonia. În Barcelona cea mai vândută figurină de Crăciun este aşa-numitul „Caganer”, relatează wallstcheatsheet.com. Acesta este un personaj adesea îmbrăcat în haine ţărăneşti sau chiar o reprezentare a unei persoane cunoscute care-şi face nevoile în public. 

Caganer a luat de-a lungul timpului numeroase forme, printre care cele mai cunoscute sunt cele ale reginelor britanice şi ale preşedinţilor diverselor state (inclusiv Barack Obama). Considerate de unii drept un semn al unui simţ al umorului pueril, figurinele reprezintă pentru locuitorii Cataloniei un simbol al fertilizării pământului şi al prosperităţii şi continuă si fie fabricate an de an.

Peru – lupte de stradă

Chiar dacă în ultimii ani ideea de Cărciun liniştit a fost , în regiunea montană Tankaya din Peru, sătenii îmbrăcaţi în costume tradiţionale se iau la bătaie în scop ritualic. Nu se cunoaşte originea exactă a tradiţiei, însă, potrivit sursei citate, cu siguranţă ea a apărut înainte de colonialismul spaniol şi are rolul de a-i ajuta pe oameni să-şi regleze socotelile între ei. Chiar şi copiii se implică în astfel de lupte. Ritualurile sunt însoţite adesea de dansul tradiţional Quechua, de muzică şi de băutură. Luptele se termină când un „arbitru” desemnat decide în favoarea unuia dintre participanţi.

Venezuela – trasul „sforilor“ pe patine

Locuitorii din America Latină acordă o mare atenţie tuturor tradiţiilor creştine. Fervoarea religioasă este la cote maxime între 16 şi 24 decembrie, când credincioşii venezueleni merg la slujbă. Există însă şi un aspect mai puţin ortdocs în obiceieruile lor. În noaptea de dinaintea fiecărei slujbe, potrivit tradiţiei, copiii îşi leagă un fir de aţă de degetul mare de la un picior şi atârnă apoi capătul celălalt pe fereastră. În dimineaţa următoare, înainte de ora 8:00, străzile din Caracas se transformă în magistrale pietonale şi găzduiesc unul dintre cele mai ciudate pelerinaje. Credincioşii îşi pun rolele în picioare şi patinează până la biserică, trăgând uşor de toate şnururile pe care le întâlnesc în drumul lor.