Tort din cozonac: feliile uscate de cozonac pot fi transformate rapid într-o prăjitură delicioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tort din cozonac. FOTO laverainbucatarie.blogspot.ro/

Este mare păcat să aruncăm cozonacul care rămâne după Crăciun, mai ales că resturile pot fi transformate într-un desert delicios şi foarte simplu de făcut.

Tortul sau prăjitura din cozonac a fost inventată de gospodinele care nu se îndură să irosească bunătate de cozonac şi, după modelul italienilor de a umple cozonacul cu cremă de ciocolată sau budincă, a rezultat acest preparat gustos.

Ingrediente:

felii de cozonac groase de aproximativ 8 mm

sirop cu esenţă de rom sau orice aromă preferaţi (vanilie, portocale, lămâie, migdale etc. ) - 1 cană apă (în care se adaugă esenţa, eventual şi zahăr, opţional) 

Pentru cremă: 1/2 litru de lapte, 2 linguri de zahăr, 5 linguri de făină de grâu, 2 linguri de margarină sau unt

Mod de preparare:

Întâi se prepară crema. În jumătate de litru de lapte se pun 5 linguri de făină de grâu, se amestecă bine să nu facă cocoloaşe, se adaugă 2 linguri de zahăr şi se pune pe foc mic amestecând continuu, să se mixeze totul bine. După ce s-a făcut crema, care trebuie gustată ca să vedeţi dacă e bine coaptă, se adaugă 2 linguri de margarină sau unt netopit. Lăsaţi-o să se răcească 15-20 de minute, eventual pe balcon, pentru reducerea timpului de pregătire.

Se iau feliile de cozonac tăiate cât mai egal, apoi se pun pe o farfurie întinsă, într-un strat. Se însiropează cu siropul făcut în prealabil, în funcţie de cât de uscat este cozonacul, dar nu exageraţi. După aceea se întind câteva linguri de cremă peste cozonacul însiropat, dar aveţi grijă să nu fie fierbinte pentru că se înmoaie cozonacul. Se adaugă alt strat de cozonac, apoi de cremă, şi tot aşa. Important este să nu faceţi tortul mult prea înalt ca să nu se dărâme atunci când îl veţi tăia, notează reteteindraznete.blogspot.ro.

Pe ultimul strat, care va fi doar din cremă, se pot presărat, la alegere, nuci, migdale, seminţe de floarea soarelui prăjite şi măcinate, fulgi de nucă de cocos, ciocolată rasă pe răzătoare sau orice altceva preferaţi. Se lasă câteva ore în frigider, eventual peste noapte, ca aromele să se pătrundă mai bine.

FOTO laverainbucatarie.blogspot.ro

Mai multe pentru tine:
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”