Video Rețeta de murături care nu dă greș niciodată: „Sunt crocante și gustoase, exact cum le făcea mama”. Ingredientul care nu trebuie să lipsească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este sezonul murăturilor, iar Anyta dezvăluie rețeta sa perfectă, pe care o folosește de ani de zile și la care nu renunță niciodată. „Legumele ies crocante, gustoase și se păstrează întreaga iarnă, exact așa cum le făcea bunica”, spune bloggerul culinar. 

Murături pentru toamnă FOTO: captura video/FB

Pentru a obține murături perfecte, Anyta Cooking folosește castraveți tari și proaspeți, gogonele tăiate în sferturi, conopidă desfăcută în buchețele, ardei roșii și ardei iuți, morcovi tăiați rondele, frunze de țelină, floare de mărar uscată, câteva fire de cimbru, usturoi și hrean. Acesta din urmă este cheia pentru ca legumele să rămână crocante. 

Oricât de bune ar fi legumele, murăturile nu rezistă fără borcane și capace sterilizate corespunzător. 

„Primul pas este să spălăm bine legumele și să pregătim borcanele. Dacă nu sunt bine sterilizate, murăturile nu vor rezista”, explică Anyta, blogger culinar, pe pagina sa de FB. 

Pentru saramură, Anyta recomandă o lingură plină de sare grunjoasă neiodată la un litru de apă. Apa se încălzește doar până la aproximativ 40°C – dacă este mai fierbinte, bacteriile bune care declanșează fermentația sunt distruse, iar legumele se înmoaie. Saramura se toarnă peste legumele așezate în straturi, astfel încât să le acopere complet.

După 3-4 zile de la punerea murăturilor, saramura începe să se tulbure – semnul că fermentația a început. Unele gospodine preferă să „vânture” murăturile, adică să toarne lichidul într-un vas, să amestece și apoi să-l readucă peste legume, pentru oxigenarea saramurii și menținerea crocanței. Alte gospodine doar întorc ușor borcanele sau suflă în ele. Important este ca toate legumele să fie complet acoperite de saramură și ca proporția de sare să fie corectă.

„Secretele care fac diferența: borcane și capace bine sterilizate; hreanul pentru ca legumele să fie crocante, sarea grunjoasă neiodată -1 lingură plină la 1 litru de apă. Apa pentru saramură trebuie să fie sub 40°C. Dacă e mai fierbinte, bacteriile bune care pornesc fermentația se distrug și murăturile nu mai fermentează corect. Așa ies murături crocante și gustoase, exact cum le făcea mama”, a spus Anyta. 

Mai multe pentru tine:
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
O nouă apariție de weekend a Prințesei Kate. Viitoarea regină a avut un mesaj de suflet: ”Ne lepădăm de ce nu ne mai e de folos”
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești