Plăcintă cu macaroane şi carne, după o reţeta Sandei Marin - autoarea celei mai longevive cărţi de bucate din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plăcintă cu macaroane şi carne

Sanda Marin a fost cea care a reuşit să dea multor generaţii gustul mâncării de acasă prin reţetele care stau scrise în celebra sa carte de bucate.

Ingrediente:

  • 250 g macaroane
  •  2 ouă
  •  2 linguri brânză
  •  3 linguri unt
  •  1/2 ceaşcă lapte
  •  250 g carne
  •  1 ceapă.

Pentru foaia de plăcintă:

500 g făină, 3 linguri ulei, 1 linguriţă sare, 1 ceaşcă apă caldă. 

Mod de preparare:

Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se pune uleiul, sarea şi o ceaşcă de apă caldă. Se amestecă întâi cu lingura, iar când începe aluatul să se prindă, se frământă cu

mâna. Se face un aluat potrivit, mai mult moale, adăugând câte puţină apă caldă dacă mai trebuie. După ce a fost bine frământat şi bătut de masă, se lasă 10 minute la un loc cald (dar nu umed), acoperit cu un şervet tot cald (sau cu o cratiţă încălzită). Se întinde apoi o foaie cu vergeaua, se acoperă cu un şervet şi se lasă să stea un sfert de oră. Pe masa de bucătărie se pune o faţâ de masă curată, se presară făină, se pune foaia de aluat deasupra şi cu multă răbdare se întinde de jur împrejur cu grijă să nu se rupă, până ce marginile aluatului trec de marginea mesei, iar foaia s-a făcut subţire ca o foiţă de ţigară. Se lasă să se usuce câteva minute. Se aşază într-o formă sau chiar într-o cratiţă bine unsă cu unt, 4 — 5 rânduri de foi stropite între ele cu unt, lăsând marginile să iasă afară din cratiţă, pentru a putea fi întoarse apoi peste macaroane. În lipsă de timp, foile pot fi cumpărate de la o plăcintărie. 

Se trece carnea prin maşină şi se prăjeşte în unt cu o ceapă tocată mărunt. Se toarnă câte puţină apă şi se mai ţine pe

maşină până scade apa şi carnea începe să se prăjească. În forma îmbrăcată cu foile de plăcintă se aşază un rând de macaroane, se întinde apoi carnea şi se pune deasupra restul de macaroane. Se acoperă cu foile de plăcintă, se unge cu unt şi se dă la cuptor. Se răstoarnă şi se serveşte cu sos de roşii.

Sursă: Carte de bucate, Sanda Marin

Mai multe pentru tine:
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie