FOTO Cât rezistă alimentele, în funcţie de locul în care sunt depozitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentele îşi pot păstra prospeţimea mai mult timp dacă sunt ţinute la temperatura potrivită. FOTO copilul.ro

FoodSafety.gov, un site american despre alimentaţia sănătoasă, a publicat o listă cu alimente în dreptul cărora este trecut intervalul temporar în care acestea pot fi consumate, în funcţie de locul de depozitare – congelator sau frigider.

Depozitarea corectă a mâncării astfel încât aceasta să se păstreze proaspătă o perioadă mai îndelungată este o problemă delicată. Lăsată prea mult timp în frigider, mâncarea ar putea deveni lipicioasă, iar în congelator, ar putea îngheţa prea tare şi şi-ar pierde gustul şi textura. 

Vei fi surprins cât de bine se păstrează anumite alimente dacă sunt depozitate aşa cum trebuie.

1. Salate cu maioneză: salata de pui, salata cu ou, salata cu ton etc.

În frigider: între trei şi cinci zile

În congelator: nu este bine să o îngheţi

2. Crenvurşti (pachet desfăcut)

În frigider: o săptămână

În congelator: o lună sau chiar două luni

3. Crenvurşti (pachet nedesfăcut)

În frigider: două săptămâni

În congelator: o lună sau chiar două luni

4. Şunculiţă sau muşchi file pentru sandişuri (pachet desfăcut sau felii)

În frigider: între trei şi cinci zile

În congelator: o lună sau chiar două luni

5. Şunculiţă sau muşchi file pentru sandişuri (pachet nedesfăcut)

În frigider: două săptămâni

În congelator: o lună sau chiar două luni

6. Bacon

În frigider: o săptămână

În congelator: o lună

7. Cârnaţi (cruzi)

În frigider: o zi, două

În congelator: o lună sau chiar două

8. Carne tocată

În frigider: o zi sau două

În congelator: între trei şi patru luni

9. Carne proaspătă de vită, viţel, miel sau porc – friptură

În frigider: între trei şi cinci zile

În congelator: între şase luni şi un an

10. Carne proaspătă de vită, viţel, miel sau porc – costiţă

În frigider: între trei şi cinci zile

În congelator: între patru şi şase luni

11. Pui sau curcan, întreg
 

În frigider: una sau două zile

În congelator: un an

12. Pui sau curcan, bucăţi

În frigider: una sau două zile

În congelator:  nouă luni

 

13. Supe de legume sau cu carne

În frigider: trei sau patru zile

În congelator: două sau trei luni

14. Carne gătită

În frigider: trei sau patru zile

În congelator: între două şi şase luni

15. Şniţele de pui

În frigider: întru 3 şi patru zile

În congelator: de la o lună, până la trei luni

16. Pizza
 

În frigider: între trei şi patru zile

În congelator: între una şi două luni

 

17. Ouă crude

În frigider: între trei şi cinci săptămâni

În congelator: nu se îngheaţă întregi. În schimb, se pot bate albuşul şi gălbenuşul, sau se pot bate separat, şi se pot băga la congelator.

18. Albuş de ou

În frigider: între 3 şi patru zile

În congelator: până la un an

19. Gălbenuş de ou

În frigider: între două şi patru zile

În congelator: nu se îngheaţă.

20. Ouă fierte

În frigider: o săptămână

În congelator: nu se îngheaţă