Cum se prepară drojdia proaspătă în casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia de pâine

Drojdia de casă se face rapid, având nevoie de doar câteva ingrediente, însă amestecul trebuie lăsat la fermentat o perioadă destul de lungă de timp. Aşa că înarmaţi-vă cu răbdare.

Maiaua este un tip de drojdie 100% naturală, care poate fi folosită în creşterea aluaturilor pentru pâine, cozonac sau biscuiţi.

Ingrediente:

  • 100 g făină albă de forţă
  • 100 g făină de secară sau făină integrală
  • 200 g apă
  • 1 linguriţă miere

Mod de preparare pentru Maia naturala – reţetă de drojdie sălbatică

 

Ziua 1

Într-un borcan de 800 g sau de 2 l, amestecăm 100 g de făină albă, 100 g de făină de secară sau integrală, 1 linguriţă de miere şi 200 g de apă la temperatura camerei. Hidratarea este de 100%.

Se pune deasupra o farfurioară, ca să respire, şi se lasă pe masă timp de 12 ore, potrivit pofta-buna.com.

După 12 ore

O să observaţi, după 12 ore, că deasupra sunt niste „bulbuci“ micuţi. Miroase uşor a acru, dar nu neplăcut.

Folosim acum încă 100 g de făină albă şi 100 g de apă la temperatura camerei. Amestecăm totul şi lăsăm la fermentat, tot cu farfurioara deasupra, alte 12 ore. Acest procedeu se repetă. După 36 de ore, drojdia ar trebui să fie gata.

Sfaturi de la Gina Bradea

- În cameră trebuie să fie o temperatură de 22-25 de grade, nu mai mult, nu mai puţin. Compoziţia nu se bagă în frigider, nu se pune pe calorifer sau pe sobă.

- Făina folosită e bine să fie făină albă 100%.

- Apa nu trebuie să fie de la robinet, ci apă plată, de izvor sau de fântână.

- Cu cât maiaua este mai veche şi mai bine „hrănită“ (se adaugă 100 g de făină albă şi 100 g de apă), cu atât e mai puternică şi mai viguroasă şi vom obţine pâine mai pufoasă şi mai gustoasă.

- Când maiaua îşi dublează volumul în trei ore, deja este gata. O mai „hrănim“ o dată pe zi, încă două zile, şi apoi o băgăm la frigider, pentru menţinere.

Mai multe pentru tine:
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”