Cum prepari cel mai bun profiterol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un desert clasic: Profiterol FOTO Shutterstock

Poate că la prima vedere pare destul de complicat de preparat, însă cu puţină răbdare şi îndemânare te poţi bucura de acest fabulos desert clasic francez: profiterol.

Se spune că primul cofetar care a preparat profiterol a fost italianul Pantarelli, care făcea parte din
escorta Caterinei de Medici, când a sosit la Curtea Regală Franceză pentru a se căsători cu regele Henric al II-lea al Franţei. După ce a lucrat timp de 7 ani la Curtea Franceză, el a inventat „aluatul opărit“. Reţeta aluatului s-a modificat ulterior, iar azi este folosită în toată lumea pentru ecleruri  şi choux-uri.

Ingrediente

Pentru aluat

240 ml apă
140 g făină
4 ouă
120 g unt
1 praf de sare

Pentru cremă

80 g zahăr
30 g amidon de porumb
1 praf de sare
2 gălbenuşuri
40 g unt
500 ml lapte
esenţă de vanilie
 

Pentru glazură

100 ml frişcă lichidă
200 g ciocolată neagră
200 g frişcă bătută, pentru decor

Preîncălzeşti cuptorul la 180 °C. Pui apa într-o cratiţă pe aragaz, împreună cu untul şi sarea. Când dă în clocot, adaugi făina toată odată. Dai focul la minimum şi amesteci energic pentru a nu se forma cocoloaşe. Când compoziţia capătă consistenţa unui aluat şi se desprinde de marginile cratiţei, o dai deoparte şi o laşi să se răcească complet. 

Încorporezi ouăle, unul câte unul, în aluat şi amesteci energic pentru a se omogeniza. Aşezi hârtie de copt într-o tavă dreptunghiulară. Pui compoziţia de aluat într-un poş şi formezi, direct în tavă, gogoşele de diferite dimensiuni, având grijă să laşi spaţiu între ele. Dacă îţi rămâne compoziţie, o păstrezi pentru o a doua tavă. Dai tava la cuptor 30-35 de minute, până se rumenesc cojile, având grijă să nu deschizi deloc cuptorul. Când sunt gata, opreşti cuptorul, le mai laşi puţin cu uşa închisă, apoi le scoţi şi le laşi la răcit. 

Citeşte reţeta completă pe clickpoftabuna.ro.

Mai multe pentru tine:
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie