Cum faci cele mai bune și pufoase lipii de casă. Secretul care le face de nerefuzat, cât frămânți aluatul

0
Publicat:

Sunt moi, gustoase și pufoase și se prepară cât ai clipi din câteva ingrediente la îndemâna tuturor. Secretul celor mai bune lipii stă în modul de preparare. Pentru a ieși ca la carte, gospodinele trebuie să țină cont de un mic amănunt.

Lipiile de casă se prepară ușor FOTO Shutterstock

Ingrediente:

  • 230 g făină
  • 125 ml apă caldă
  • 1 linguriță de sare
  • 1 lingură de ulei de măsline

Mod de preparare:

Toate ingredientele se pun într-un bol. Frământăm până când obținem un aluat neted, nu foarte moale, care se dezlipește de pe mâini. Lăsăm aluatul acoperit să se odihnească 15-20 de minute. Apoi îl împărțim în 4 bucăți și formăm 4 lipii, cât doriți de subțiri.

Încălzim o tigaie antiaderentă la foc mediu și coacem lipiile. Nu dați focul mare pentru că se vor arde. Când lipia s-a umflat, întoarceți-o și pe partea cealaltă.

Scoateți lipiile pe o farfurie și acoperiți-le cu un prosop de bucătărie sau o altă farfurie. Așa rămân moi până le terminați de copt și pe celelalte”, arată gustos.ro.

Pot fi umplute cu ce doriți. Sunt perfecte pentru shaorma, sandwich-uri sau unse cu cremă de ciocolată ori cu banane sau alte fructe. Din cantitățile date ies 4 lipii, puteți să dublați cantitățile. Poftă bună!

O specialitate din pâine moale, fără drojdie

Lipiile, așa cum sunt cunoscute autohton, sunt o specialitate de pâine moale, din făină integrală, puțin crescută și originară din Orientul Mijlociu, dar regăsită și în bucătăriile culturilor balcanice, mediteraneene sau nord-africane. Lipiile mai sunt cunoscute și sub denumirile de pâine libaneză, arăbească sau siriană, dar termenul grecesc de „pita” reprezintă cea mai larg răspândită denumire a preparatului în întreaga lume. În mod tradițional, lipiile orientale sunt coapte în cuptoare speciale amplasate în aer liber.

De asemenea, lipiile sunt gătite folosind năut, roșii, ceapă, nelipsitul ulei de măsline și nenumărate condimente și ierburi aromatice, cum ar fi ghimbir, sumac, cimbru, maghiran sau ardei iute. Mai mult decât atât, lipia este nelipsită de la masă și însoțește aproape orice preparat oriental. Lipiile sunt servite des cu humus, tahini sau în bine-cunoscuta salată Fattoush.  

Mai multe pentru tine:
Câți ani de închisoare riscă Artanu, pentru agresiune sexuală?! Îndemnul avocatei Dalina Terzi pentru victimă: „Fetelor le e rușine, cedează psihic”
Cine a fost Dorin Pavel, inginerul care a plănuit marile hidrocentrale din România
Cele 3 semne zodiacale chinezești care atrag abundența în săptămâna 27 octombrie – 2 noiembrie 2025
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Cine este regele care avea cel mai bizar fetiș în dormitor. Nu ”ierta” nicio parteneră
Momentul în care trei chinezi au fost prinși în timp ce încercau să cumpere uraniu de pe piața neagră, în Georgia
Artistul internațional care nu și-a mai văzut de trei ani copilul diagnosticat cu autism, născut din relația cu o româncă. Dezvăluiri uluitoare despre ultima lor întâlnire! „Copilul striga la ușă disperat: Tati, tati!”
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
Radu Mazăre, viață de lux în Madagascar. Cum arată resortul fostului primar al Constanței. Bungalow-uri generoase, cu vedere spre Oceanul Indian
Ce nu s-a văzut la sfințirea Catedralei! Becali a pupat mătăniile, Băsescu a pupat blondele
Florin Tănase l-a mitraliat pe vărul lui Gigi Becali: „Îmi e milă de el, săracul!”