Cum faci cel mai pufos cozonac. Trucuri pentru un desert senzațional, gestul banal prin care nu mai crapă la copt

0
Publicat:

Desert nelipsit de pe masa de Paște, cozonacul preparat în casă este delicios, însă necesită și un efort pe măsură. Pentru a nu da greș trebuie să țineți cont de câteva sfaturi care garantează succesul unui desert senzațional.

Cozonacul de casă, un desert senzațional FOTO Adevărul

Indiferent de sortimentul pe care îl vei găti pentru sărbători, un lucru este sigur: vrei să obții niște cozonaci pufosi, gustoși, bine rumeniți și aromați. Ca să reușești, ar fi bine să ții cont de câteva sfaturi.

În primul rând, pentru un cozonac perfect trebuie să aducem toate ingredientele necesare pe masa de lucru și să le lăsăm până ajung la temperatura camerei.

Un alt truc este legat de făină. Cofetarii spun că făina trebuie cernută de două sau chiar de trei ori, pentru a fi mai aerată, scrie a1.ro

Un alt aspect care nu trebuie neglijat este agentul de creștere. Nu punem drojdie prea multă, în niciun caz mai multă decât este specificat pe pachet, dimpotrivă, reducem puțin cantitatea.

De exemplu, pentru 1 kg de făină, în mod normal sunt necesare 50 grame de drojdie proaspătă. Putem pune maximum 40 de grame, iar cozonacii vor crește la fel de bine, însă nu se vor mai crăpa în timpul coacerii.

Excesul de drojdie este unul din factorii care influențează crăparea cozonacilor. Asigură-te ca este cald în bucătărie când prepari aluatul, dar și în încăperea în care îl vei lăsa la dospit. Pentru maiaua din drojdie, folosește lapte călduț - nu rece, nu fierbine. Acesta trebuie să fie gras si proaspăt.

Dospirea este esențială

În timpul pregătirii aluatului, acesta trebuie lăsat să se dospească bine înainte de a-l da la cuptor. Se lasă o oră în vasul în care a fost frământat și încă 40-50 de minute după ce l-am pus în tăvi. Dacă nu este dospit suficient, acesta va tinde să se dezvolte în cuptor și de aceea se va crăpa.

Totodată, este indicat să ungem aluatul cu gălbenuș de ou, înainte de a-l da la cuptor. Un truc important este să presărăm și puțină sare în gălbenuș, aceasta va ajuta la rumenirea uniformă și mai lentă.

În ultima etapă, cea a coacerii, este important să nu deschidem ușa cuptorului decât în ultimul sfert de oră. Dacă atunci ni se pare că este prea rumenit cozonacul, îl acoperim cu o hârtie de copt albă pentru restul timpului de coacere. Aceasta va diminua căldura de la suprafața cozonacului.

Mai multe pentru tine:
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Numerologia anului 2026 indică un an deosebit. Datele-cheie ale anului și predicțiile după ziua de naștere
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Zi tristă la Casa Regală română! Fiicele Regelui Mihai s-au reunit în lacrimi și durere
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte