Cum faci cei mai buni cartofi prăjiți din lume, triplu gătiți. Cheful care i-a inventat a luat stele Michelin VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanicul Heston Blumenthal a lucrat la rețetă aproape 3 ani, până ce a obținut cartofii prăjți perfecți, care se pot face și acasă.

Heston Blumenthal, considerat unul dintre cei mai buni chefi din lume, a mărturisit că a fost obsedat de cartoful prăjit perfect, așa că a început să lucreze la rețetă în 1992, iar preparatul a fost introdus în meniul restaurantului său cu stele Michelin, Fat Duck, abia în 1995.

Copilul teribil al gastronomiei moleculare din Marea Britanie a aplicat tehnica gătirii triple, astfel încât să obțină rezultatul perfect: cartoful cu o crustă crocantă ca sticla și interior moale și pufos.

Tehnica gătirii triple garantează cartofii prăjiți perfecții FOTO Shutterstock

Despre această rețetă, Blumenthal a spus că este „prima rețetă pe care aș putea să o numesc a mea“. The Sunday Times i-a descris drept o inovație culinară care dat cartofilor prăjiți „o nouă viață“.

Tehnica gătirii triple constă, așa cum îi e numele, în trei etape de gătire: una de fierbere și două de prăjire. Soiul de cartofi, uleiul și vasul sunt, de asemenea, foarte importante, iar Heston Blumenthal a folosit soiuri precum Arran Victory și Maris Piper.

După curățare și tăiere, este foarte important să fie spălați foarte bine, pentru a îndepărta amidonul. Cu cât cantitatea de amidon este mai mică, cu atât cartofii vor fi mai crocanți.

Vasul este și el foarte important: trebuie să fie antiaderent (fontă, inox) și încăpător. O friteuză este, de asemenea, recomandată. Uleiul cel mai bun pentru prăjire este cel de floarea soarelui, rapiță sau arahide. De asemenea, este necesar un termometru de bucătărie.

Cartofii se pun la fiert în apă cu puțină sare, la foc foarte mic, astfel încât lichidul să se încălzească lent. După 10-20 de minute, când apa face mici bule la suprafață și e pe punctul de a da în clocot, cartofii trebui scurși, lăsați la răcit, apoi puși la congelator o oră. Acest pas are rolul de a reduce umiditatea din legume.

Cartofii sunt prăjiți în tranșe mici, într-un vas încăpător, la 130 °C, 5 minute, până ce capătă o crustă aurie.

Se lasă din nou la scurs, într-o sită, apoi se congelează încă o oră, de asemenea pentru a îndepărta orice urmă de umiditate. A doua prăjire se face la 180 °C, 7 minute, până ce cartofii devin rumeni și crocanți. Se scurg, se presară sare și sunt gata de servire.

Mai multe pentru tine:
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Prețurile au sărit în aer la Târgurile de Crăciun din Capitală! Cât au ajuns să coste vinul fiert, sărmăluțele și fasolea cu ciolan?! Vizitatorii au rămas uluiți!
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Cât costă șuba ciobănească îmbrăcată de Diana Șoșoacă de 1 Decembrie? Verdictul dur al stiliștilor: „Se poartă numai la stână!” Moda e lansată, de fapt, de Gigi Becali
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Ce afecțiune nemiloasă a ucis-o pe Roxana Moise, fostă concurentă Exatlon. Handbalistă de performanță și cu o viață activă, sportiva nu a putut fi salvată
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie