Cum arată şi când s-a deschis cel mai vechi restaurant din lume: specialitatea care atrage gurmanzi din toate colţurile lumii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Purcelul de lapte rumenit la cuptor este preparatul renumit în meniul de  Botin. FOTO metropoli.com

Restaurantul Sobrino de Botin din Madrid, Spania, deţine titlul de cel mai longeviv restaurant din lume, fiind inclus în celebra Guinness Book of Records (Cartea Recordurilor). Localul madrilen are şi statut de muzeu pentru cei care descoperă aici poveşti cu scriitori celebri care i-au trecut pragul, cum este Ernest Hemingway.

Sobrino de Botin funcţionează fără întrerupere din anul 1725, când a fost inaugurat, iar numele nu i-a fost schimbat de-a lungul secolelor de existenţă. Acestea au fost şi principalele motive pentru care a fost inclus în Cartea Recordurilor încă din 1987, iar performanţa sa rămâne de neclintit.

Localul a fost deschis de Jean Botin, un bucătar francez, pe Calle de Cuchilleros, într-o zonă centrală a Madridului, lângă Plaza Mayor.

Restaurantul a fost frecventat de persoalităţi ale lumii literare şi artistice, printre care şi scriitorul Ernest Hemingway, care l-a menţionat într-una dintre operele sale, ”Fiesta. (Soarele răsare. Soarele apune)”. Ba chiar, celebrul pictor spaniol Goya ar fi spălat vase în bucătăria resturantului Botin ca să-şi câştige existenţa, înainte de a deveni faimos.

Restaurantul are patru încăperi, iar multe dintre preparate se pregătesc şi azi în cuptoare la fel de vechi ca localul. Reţeta pentru care Botin este renumit este însă cea de purcel de lapte la cuptor (cochinillo asado) cu cartofi copţi în untură, dar la fel de apreciate sunt şi mielul cu legume coapte sau supa de usturoi. 

În Madrid există şi un tur ghidat pentru cei interesaţi să afle mai multe despre istoria restaurantului, numit ”Botin Experience”.