Crogoaşa, mâncarea care a înnebunit New York-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate fi dulce, simplă, cu umplutură sau cu glazură. Poate fi o gustare sau un mic-dejun. Crogoaşa este noua obsesie culinară a newyorkezilor, iar gustul ei este acela al „lacrimilor de bucurie“, spun cei care au încercat-o. Ce este, de fapt, crogoaşa?

Jumătate croissant, jumătate gogoaşă (donut), acest nou produs, cronut, a generat o isterie în New York. Dacă în 2006 locuitorii metropolei erau obsedaţi de brioşe (făcute celebre, în bună măsură, de Carrie Bradshaw, în serialul „Totul despre sex“), astăzi crogoaşa este noua brioşă.

Straturi de aluat pufos de foietaj, simple sau umplute, prăjite în baie de ulei până devin pufoase şi crocante, glazurate sau pudrate cu zahăr.

Invenţia este recentă, nu are nici măcar o lună, dar crogoaşa este o adevărată vedetă. Ce fac newyorkezii pentru ea? Cozi interminabile de la primele ore ale dimineţii în faţa patiseriei din Soho a chef-ului Dominique Ansel, cel care a inventat preparatul.

Crogoaşă FOTO Facebook/Dominique Ansel

O crogoaşă costă 5 dolari (aproximativ 17 lei), iar pentru fiecare cumpărător e o limită de maximum şase bucăţi. Dar şi-aşa există nemulţumiţi, căci nu ajung pentru toată lumea.

„Sperăm că vom avea nişte clienţi răbdători până vom mări producţia“, a declarat patiserul, care a precizat că o crogoaşă înseamnă mai mult decât să prăjeşti nişte foietaj în ulei, că e un preparat care presupune o tehnică de împăturire diferită de cea a croissantelor.

„E mai crocantă decât un croissant, dar mai pufoasă şi mai light decât o gogoaşă“, a descris preparatul o cumpărătoare. „Are gust de lacrimi de bucurie“, a conchis un alt client.