Cozonac Babka îmbăiat în sirop de coniac, cu gust intens de ciocolată şi unt

Publicat:
Ultima actualizare:
Cozonac Babka

Cozonac Babka sau cozonac european, aşa cum mai este numit, este deosebit de fin, cu gust intens de ciocolata si de unt.

Ingrediente maia: 30g faină, 60g lapte călduţ, 25g drojdie proaspată

Ingrediente aluat: 500g faină, 2 ouă întregi, 3 gălbenuşuri,150g unt la temperatura camerei, 80g zahăr pudră,  60ml lapte rece, coajă rasă de portocală şi lămâie, 5g sare, două plicuri zahăr cu aromă de vanilie, 30 ml rom

Ingrediente umplutură: 400g nucă tocată, 200g zahăr pudră, un praf de sare, 50g cacao ,3 ouă, 50ml  coniac

Ingrediente sirop: 600g zahăr, 200 ml coniac sau vin ars, 200 ml apă, 1 esenţă de vanilie. 

Mod de preparare:

Se pune drojdia în lapte, se amestecă bine până se dizolvă şi se adaugă făina, amestecându-se până se încorporează bine. Se lasă la dospit 15 – 20 de minute.

Se mixează cele două ouă întregi, 3 gălbenuşuri, coaja de portocală şi lămâie, zahărul cu aromă de vanilie, sarea, romul şi zahărul pudră pentru aproximativ 2-3 minute, până când ouăle formează spumă.

Peste mixul rezultat se adaugă maiaua, care ar trebui să-şi fi dublat volumul, făina, cele 60 ml lapte rece şi se frământă aproximativ 15-20 de minute. În momentul în care vedem că se despinde cu uşurinţă de pe pereţii vasului de frământat adăugăm untul şi mixăm la o viteză mică spre medie până se încorporează. Aluatul trebuie să fie elastic.

Îl punem într-un bol uns cu ulei pe care îl acoperim cu o folie de plastic şi îl dăm la frigider pentru aproximativ două ore sau până când îşi dublează volumul.

După ce a stat la frigider îl scoatem pe masa de lucru. Se frământă puţin, iar apoi se împarte în două cantităţi egale.

Fiecare parte se rământă un minut şi i se dă o formă rotundă, apoi se pun în câte un bol uns cu ulei. Se acoperă cu folie de plastic şi se pun la frigider pentru 3 ore.

Pentru umplutură punem într-un bol 400g nucă tocată, 200g zahăr pudră, un praf de sare, 50g cacao ,3 ouă, 50g  coniac şi le amestecăm până devin o pastă omogenă.

Pentru sirop punem un vas la foc, apoi adăugăm 200 ml apă şi 600 g zahăr şi lăsăm la topit. Il lăsăm la răcit, iar apoi adăugăm 200 ml coniac şi esenţa de vanilie.

Presărăm puţină făină pe masa de lucru şi scoatem aluatul. Întindem prima parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară, iar cealaltă parte o lăsăm la rece. Avem grijă să întindem cu sucitorul pe ambele părţi ale foii. Punem deasupra jumătate din cantitatea de umplutură şi o întindem bune, lăsând marginile libere.

Rulăm cât putem de strâns, tăiem capetele şi punem într-o tavă unsă cu ulei. Se lasă la congelator pentru 15 minute, timp în care procedăm la fel cu cealaltă parte de aluat.

Scoatem cozonacul de la congelator şi il tăiem pe lungime, apoi îl impletim şi îl aşezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi unsă cu unt. Se pune o folie deasupra şi se lasă la frigider 8 - 12 ore.  

Pentru pregătirea cuptorului se pune într-o tavă un litru de apă clocotită, se aşează cozonacii pe grătarul cuptorului şi se lasă pentru 30 de minute în cuptorul aburind. Cuptorul rămâne închis în acest timp.

Se scot cozonacii şi tava cu apă, iar apoi se preîncălzeşte cuptorul la 160 de grade.

Cozonacii se coc pentru aproximativ 45 – 50 de minute.

Se scot din tavă şi se lasă pentru 5 -10 minute la răcit.

Luăm fiecare cozonac şi îl îmbăiem în sirop. Îl scoatem şi îi lăsăm în tava în care i-am copt până a doua zi.

Mai multe pentru tine:
A plecat din Kenya în căutarea unui trai mai bun în România, însă salariul l-a dezamăgit. Iată în ce țară vrea acum să se mute acum
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Cel mai emoționant moment din semifinalele Vocea României 2025. Tânăra care i-a făcut să plângă pe Horia Brenciu și Theo Rose: „Ești un test pentru noi”
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!