Cel mai simplu test prin care afli dacă ouăle sunt proaspete. Metoda cu care nu dai greș

0
Publicat:

Înainte de a găti ouăle, nu strică să faci un test pentru a le verifica prospețimea. În cazul în care acestea sunt alterate și nu știi, te poți îmbolnăvi serios dacă le consumi. Cel mai simplu și sigur test se face folosind un bol cu apă.

Oul proaspăt rămâne la fundul recipientului FOTO Shutterstock

Testul apei este metoda cu care nu dai greș pentru. Pentru a-l face, trebuie să umpli un bol cu apă rece, iar apoi să pui ouăle acolo, arată cumsa.ro

Dacă un ou va pluti înseamnă că acesta este vechi și nu este recomandat să îl consumi. La scurt timp după ce au fost scufundate în bol, cele proaspete vor rămâne pe fundul castronului.

De asemenea, mai există o variantă pentru a verifica dacă este bun de consum. Un ou proaspăt, dacă este agitat, nu va scoate niciun zgomot. Dacă este alterat se va auzi un zgomot similar cu plescăitura de apă. Acest lucru arată cî în interior se află aer, așa că trebuie pus la gunoi.

Unul dintre cele mai hrănitoare alimente

Un singur ou conţine, în cantităţi mici, toate vitaminele şi mineralele de care are nevoie organsimul zilnic, inclusiv calciu, fier, potasiu, zinc şi magneziu. Aceste substanţe se regăsesc în gălbenuş, în timp ce albuşul conţine doar proteine.

Din cele mai vechi timpuri, ouăle au asigurat o parte a dietei umane. În ultimele câteva decenii însă, reputaţia lor a fost pusă sub semnul întrebării, ajungând să piardă teren în faţa altor alimente din cauza colesterolului pe care îl conţin, scrie gayot.com.

Nu cresc colesterolul dacă sunt consumate cu moderaţie

Noile cercetări arată că ouăle oferă beneficii esenţiale creierului, ochilor şi inimii, fără nici un impact negativ semnificativ asupra colesterolului. Cu toate că gălbenuşurile de ou conţin colesterol, cercetătorii cred acum că nivelurile de grăsimi saturate din dietă au cel mai mare impact asupra nivelului de colesterol din sânge, care se presupune că prezice riscul bolilor cardiace. Colesterolul ce se găseşte în ouă este absorbit în intestin, ceea ce face ca impactul său asupra colesterolului din sânge să fie neglijabil. Cu cât asigurăm necesarul de colesterol, cu atât mai puţin produce organismul. Un studiu al Universităţii Harvard a constatat că persoanele care au consumat nu mai mult de un ou pe zi aveau un nivel mai scăzut al colesterolului faţă de cele care au exclus acest aliment.

Specialiştii susţin că gălbenuşul unui ou conţine 21 vitamine, minerale, 6,29 g proteine, 27 g calciu, 6 mg magneziu, 96 mg fosfor, 67 mg potasiu, şi 4,97 g grăsimi. 

Mai multe pentru tine:
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Neti Sandu anunță zodia care se reinventează în 2026. Nativul trăiește un adevărat moment de renaștere
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”