Care este timpul perfect de gătire al legumelor pentru a-şi păstra gustul şi proprietăţile nutritive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă respectaţi timpul recomandat pentru gătirea legumelor, acestea îşi vor păstra gustul şi calităţile nutritive FOTO 123RF

Tuturor ni s-a întâmplat în bucătărie să dăm greş în estimarea timpului de gătire a mâncării. Acest lucru poate strica toată masa, chiar dacă este vorba de un singur ingredient. BrightSide prezintă un infografic la îndemâna pentru oricine care ne ajută să gătim legumele în mod corect.

Morcovi

Prăjire: rondele, fâşii – 4,6 minute

La abur: rondele, cubuleţe – 10-13 min

Fierbere: rondele, cubuleţe – 8-10 min.; întregi – 20-30 min.

Coacere: felii mari – 40-45 min., 180°C

Sparanghel

Prăjire: 5-8 min. la o temperatură moderată

La abur: 8-12 min.

Fierbere: 7-10 min.

Coacere: 15-20 min., 200°C

Fasole roşie

Prăjire: Înăbuşiţi fasolea fiartă pentru 5-10 min., scufundată în apă pentru 24 de ore

La abur: 2,5 - 3 ore, scufundată în apă 24 de ore

Fierbere: 5-6 ore, fără scufundare/40-80 min., scufundate în apă 24 de ore

Coacere: o oră, 150° C, scufudate în apă 24 de ore

Varză de Bruxelles

Prăjire: Felii – 2-3 min.

La abur: 7-10 min.

Fierbere: Proaspătă – 5-7 min./ Congelată – 10-12 min.

Coacere: 30-35 min., 200°C

Broccoli

Prăjire: 5-7 min.

La abur: 5-10 min.

Fierbere: 4-8 min.

Coacere: 25 min., 180°C

Conopidă

Prăjire: 15-20 min., cu prefierbere 7 min.

La abur: 30 min.

Fierbere: 10-15 min.

Coacere: 20 min., 180°C

Porumb

Prăjire: Boabe – 3-5 min/ Cocean – 30-40 min.

La abur: Cocea – 15-30 min. în funcţie de cât de copt e

Fierbere: Cruzi – 10-15 min./ Copţi – 50 min- 2 ore

Coacere: în foi – 30-40 min., 200°C

Vinete

Prăjire: Cubuleţe de 1 cm – 10 min./Rondele- 5-7 min.

La abur: Felii, rondele – 20-30 min.

Fierbere: Felii mari – 20-30 min.

Coacere: Felii – 30 min., 190°C/ Întregi medii (150-250 g) - 30 min., 200°C/Întregi mari (250-300 g) – 40 min., 200°C

Ceapă

Prăjire: Jumătăţi de rondele, cuburi – 10 min.

La abur: 5 min.

Fierbere: 10 min.

Coacere: 30-35 min., 200°C

Dovlecei

Prăjire: Rondele – 5-7 min. pe fiecare parte

La abur: Cuburi mari, felii – 20-25 min.

Fierbere: Bucăţi mari – 15-20 min./ Decojit şi fără seminţe înainte de feliere – 10 min

Coacere: Bucăţi – 20 min., 200°C/Întreg – 35 min.

Dovleac

Prăjire: Feliat, pe ambele părţi, la o temperatură moderată, fără capac – 15 min.

La abur: Felii – 20-30 min.

Fierbere: Felii – 20-30 min.

Coacere: Felii – 20-25 min., 200°C

Varză

Prăjire: Înăbuşită pentru 30-40 min.

La abur: Tocată – 20-30 min. 

Fierbere: Tocată – 15-25 min.

Coacere: Wedges – 35-45 min., 180°C

Ardei

Prăjire: Întregi, la temperatură moderată, într-o cratiţă neacoperită – 15 min./Inele, la flacără mică - 10 min.

La abur: 2-4 min.

Fierbere: 3 min.

Coacere: 15 min., 200°C

Cartofi

Prăjire: Cuburi – 20-25 min. la o temperatură moderată/Cartofi noi – 12-15 min.

La abur: 35 min.

Fierbere: 20-25 min.

Coacere: Cuburi sau rondele – 25-30 min., 180°C/Cartofi noi – 15-20 min., 180°C/ În coajă – 60-90 min.

Sfeclă roşie

Prăjire: Tocată – 20 min. la temperatură moderată

La abur: Cuburi, felii subţiri – 20-30 min.

Fierbere: 40-80 min. în funcţie de mărime

Coacere: Întreagă, acoperită sau în foi – 1 oră, 180°C

Păstăi de fasole verde

Prăjire: Congelată – 15 min., înăbuşită la temperatură moderată cu capacul pus/ Proaspătă – 10 min., la temperatură moderată, fără capac

La abur: 15-25 min., în funcţie de mărime şi vârstă

Fierbere: Proaspărtă – 5-7 min./Congelată – 10-12 min. după coacere 

Coacere: 30-40 min., 200°C

Sursă: Bright Side