10 trucuri pentru a economisi bani gătind mâncăruri delicioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se pot găti mâncăruri guistoase şi cu bani mai puţini FOTO: Shutterstock

Pentru a economisi bani şi a găti în acelaşi timp feluri de mâncare delicioase este necesar să cunoaşteţi câteva tehnici de preparare a alimentelor, de folosire a porţiilor neconsumate şi de stocare a ingredientelor.

1. Gătiţi şi serviţi porţii potrivite. Nutriţioniştii spun că o bucată sănătoasă de friptură nu trebuie să depăşească 85 de grame. La cină, bucata de carne trebuie să ocupe maximum un sfert din farfurie, legumele, jumătate, iar cerealele integrale, un sfert. Reducerea cantităţii de carne consumată este benefică pentru sănătate, dar şi pentru portofel.

2. Gătiţi alimentele la temperaturi joase, lent. Bucăţile mai tari de carne de porc sau vită sunt mai ieftine cu aproape 50 - 70% faţă de cele pentru fripturi sau cotlete, însă nimeni nu doreşte să mănânce talpă de cauciuc la cină. Cea mai eficientă metodă de a găti astfel de carne este la temperatură joasă, în cuptor, într-un sos, timp de câteva ore.

3. Folosiţi paste sau orez. Dacă v-au rămas câteva legume sau bucăţi de carne, le puteţi transforma într-o supă sau salată, dar aceste preparate nu sunt foarte consistente. Pastele şi orezul sunt ieftine şi săţioase, servite cu ceapă şi usturoi, ierburi, brânză, bucăţi de carne, sos de roşii etc.

4. Pentru o cină rapidă şi delicioasă aruncaţi în tigaie (de preferat un wok) legumele pe care le găsiţi în frigider, eventual câteva bucăţi de carne, condimente şi ierburi - celebrul "stir-fry".

5. Gătiţi o dată, mâncaţi de două ori: economisiţi timp şi aveţi o cină sau un prânz suplimentar, mai ales că multe preparate se pot congela. De asemenea, gătiţi o cantitate mai mare de carne o dată, iar bucăţile nefolosite pot fi transformate ulterior în supe, salate, quesadilla etc.

6. Când preparaţi cina, gândiţi-vă şi la prânzul de a doua zi. Dacă faceţi o salată la cină, preparaţi o cantitate mai mare şi transferaţi o parte din ea (fără sos) într-o cutie din plastic. Adăugaţi un rest de friptură de la cină sau o conservă mică de fasole boabe şi obţineţi prânzul pentru a doua zi.

7. Pâinea veche de o zi poate fi transformată în crutoane pentru salate sau supe (coapte în tavă cu puţin ulei, usturoi şi ierburi) sau în pesmet, pentru crochete, şniţele, sau în bruschete etc.

8. Bananele pot fi congelate, dacă nu sunt utilizate imediat, pentru a evita coacerea excesivă. Se pot folosi apoi la sucurile de fructe, îngheţată sau brioşe.

9. Cumpăraţi un dispozitiv pentru vidare - este foarte util pentru păstrarea alimentelor în stare proaspătă mai mult timp.

10. Asiguraţi-vă că aveţi suficiente cutii pentru depozitarea porţiilor neconsumate.

Mai multe pentru tine:
I-a donat propriul rinichi, dar n-a fost invitată la nunta Selenei Gomez. Cum explică donatoarea trădarea
„Este ziua Ursulei von der Leyen, să îi spună și lui Putin «La mulți ani»!”. Europarlamentarul român care a stârnit rumoare în plen
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
Cauza morții bateristului Marius Keseri de la Direcția 5. Prietenii rup tăcerea. „Boala cumplită îl schimbase, nu-l mai recunoșteai. Venea la biserică să se roage”. Ultimele fotografii
Oana Roman nu îl mai menajează pe Botezatu! „Se îmbracă de zici că vrea să impresioneze un extraterestru cocalar”
Prințesa Rajwa a dus moda din Iordania la Palatul Elysée din Paris! Întâlnire istorică cu Brigitte și Emmanuel Macron
Femeile care au înfruntat foamea, frica și moartea: adevărul despre cum a distrus Uniunea Sovietică Moldova anilor ’40
De ce Eugen Cristea și Anca Pandrea simt în casă energia persoanelor moarte: „Nu oricine poate”. Și Mihai Onilă are o legătură paranormală cu fiica-înger: „O aud mental”
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda
Acordul de încetare a focului în Gaza ar putea fi cea mai mare realizare diplomatică a lui Trump. Dar diavolul se ascunde în detalii
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!