Ţările în care se conduce pe dreapta. De ce 35% din populaţia Globului conduce pe cealaltă parte a drumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare regiune, ţară sau popor are poveşti, obiceiuri şi reguli proprii. De exemplu, majoritatea populaţiei Globului conduce pe partea dreaptă a drumului. Dar aproape 35% merge pe stânga. De ce? Greu de spus. O explicaţie exactă nu există. Aşa cum nici americanii nu au un motiv anume pentru efectuarea de măsurători în picioare şi inch, şi nu în sistemul metric.

Automobilul a apărut abia în Secolul XX, dar problema părţii de drum pe care se merge are câteva sute de ani vechime. Când nu existau drumuri pavate sau marcate, iar un vehicul cu tracţiune animal trecea şi odată la câteva zile, fiecare conducea cum îl tăia capul. Unii specialişti afirmă însă că, în epoca violenţelor feudale şi a turnirurilor, aproape toată lumea mergea pe partea stângă. De ce? Pentru că cei mai mulţi oameni erau dreptaci şi, logic, preferau să întâlnească eventualul adversar cu mâna dreaptă pe armă. De asemenea, dreptacii încalecă mai uşor de pe partea stângă a calului.

Omul care a dictat partea de drum pe care se merge a fost Henry Ford care, în 1908, a început să producă prima maşină de serie. Ford Model T avea volanul pe partea stângă, aşa că maşina trebuia condusă pe dreapta pentru ca şoferul şă poată vedea traficul din faţă, să poată depăşi în siguranţă o trăsură sau un obstacol, iar pasagerii să poată coborî lângă pe marginea drumului şi nu printre alte vehicule.

Apoi, uşor, uşor, multe ţări au adoptat prin lege condusul pe dreapta. Canada, Italia şi Spania, în 1920, de exemplu. Iar mare parte din statele din Europa de Est au făcut schimbarea în anii 1930. În momentul de faţă, se conduce pe partea stângă în Marea Britanie, în fostele colonii britanice, în Japonia, precum şi în încă câteva state şi regiuni care, în total, însumează aproape 35% din populaţia Globului. Unul dintre motivele pentru care nu toată lumea trece pe dreapta îl reprezintă costurile de resistematizare şi resemnalizare a unor metropole precum Londra.

Lista ţărilor în care se conduce pe stânga sau pe dreapta