Ţiriac, interviu spectaculos în presa franceză: cum l-a lovit criza, ce nu-i place la Federer şi cum vede viitorul tenisului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de afaceri cu o avere colosală, deţinătorul licenţei pentru turneul de la Madrid şi sfătuitorul Simonei Halep, românul de 76 de ani a vorbit deschis cu ziariştii de la „L’Equipe“.

Ion Ţiriac n-a fost un jucător uriaş de tenis, însă a devenit un manager de talie mondială şi un om de afaceri de mare succes. 

Cheia reuşitelor sale după ce a abandonat sportul de performanţă? „Muncesc 26 de ore pe zi“, a explicat Ţiriac pentru ziariştii de la „L’Equipe“, acolo unde a acordat un interviu spectaculos, preluat de sport.ro.

Jurnaliştii din Hexagon au remarcat că românul şi-a făcut averea în sistemul bancar, asigurări şi leasing. Totuşi, Ţiriac spune că banii se câştigă din ce în ce mai greu: „Înainte, vindeam 60.000 de maşini pe an, acum 6.000. Criza..“.

Inevitabil, discuţia a alunecat spre tenis, iar aici Ţiriac şi-a expus preferinţele. „Roger Federer e, fără îndoială, cel mai bun jucător din toate timpurile. Bun ca pâinea caldă! Doar că e prea liniştit pentru gustul meu. Prea bine educat“, a spus omul de afaceri. 

Lui i-au plăcut mereu jucătorii excentrici, precum Năstase, McEnroe şi Connors. Până şi pe Sampras, numărul 1 în lume timp de şase ani, l-a caracterizat ca fiind „prea moale“.

A luat 100 de dolari la Roland Garros

Întrebat cum vede viitorul tenisului, Ţiriac a răspuns, făcând şi o comparaţia cu vremurile în care el era jucător activ.

„Viitorul acestui sport e roz. Cu toate aceste ore de difuzare, cu banii care curg, tenisul a devenit al doilea sport din lume, după fotbal. Jucătorii vor cere din ce în ce mai mulţi bani. Şi-i vor avea, pentru ca oamenii se tem de ei. Şi e logic să le dai, dacă piaţa merge. Eu nu vreau să compar cei 100 de dolari care mi s-au dat, atunci când am câştigat dublul la Roland Garros (n.r. - în 1970 cu Ilie Năstase) cu cei 11 milioane de dolari pe care îi distribui acum la Madrid“, a continuat românul.

El visează să revoluţioneze sportul-alb: „Cupa Davis aş organiza-o, o data la doi ani, timp de două săptămâni în acelaşi loc. Dar cu doi ani de calificări şi meciuri tur-retur, pentru a crea emulaţie, cu meciuri de juniori în paralel. Ideea cu cinci seturi în patru ghemuri, chiar şi pentru fete, îmi place. Şi insist cu ideea mea cu mingile mai mari“.