Povestea unui atlet declarat mort, dar care trăieşte şi în zilele noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chris LaPak  FOTO abcnews.go.com

Chris LaPak a murit în luna august a anului trecut, aşa cum au crezut nişte salvamari din New York, care au observat că sportivul s-a oprit din înotat, fiind adus la mal în stare inertă.

Cinci zile mai târziu însă avea să apară surpriza: Chris LaPak se trezea la viaţă, fiind catalogat drept un miacol. Potrivit propriilor declaraţii, inima sa s-a oprit aproximativ 11-13 minute şi totuşi a reuşit cumva să repornească, la cei 53 de ani pe care-i are triatlonistul. Mai exact, inima lui a refuzat să mai bată în timp ce omul se afla în apă, în jurul orei 7 dimineaţa, dar medicii au concluzionat ulterior că atacul de cord se petrecuse câteva zile mai devreme, determinând bătăi neregulate ale organului vital, notează abcnews.go.com

Teoria a fost confirmată de Chris LaPak, care a rememorat că în timpul unei şedinţe de yoga a resimţit dureri puternice în piept şi a avut dificultăţi în a respira, dar a ignorat momentele. Ca un fapt divers, istoricul medical al acestuia prevedea o astfel de situaţie, întrucât ambii părinţi ai săi au murit din pricina atacului de cord în jurul vârstei de 50 de ani, la fel cum, aparent, a făcut-o şi Chris LaPak, salvat, crede el, de viaţa sportivă pe care o are: „Mă antrenez foarte mult, cred că subconştientul meu a crezut cu tărie că pot să înving situaţia“. 

Statistica arată că 359.400 de americani au suferit stop cardiac, în 2013, în afara unui spital, iar rata de supravieţuire este de doar 9,5%. Mai mult, bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces în Statele Unite ale Americii. Până acum, Chris LePak a alergat la trei maratoane şi a luat startul la un triatlon, care presupunea 1,5 kilometri de înot, 40 de kilometri de ciclism şi 10 kilometri de alergare. Din competiţia din urmă nu-şi mai aminteşte mare lucru, decât că s-a trezit la spital, cinci zile mai târziu.

În ciuda şanselor foarte mici de a se recupera şi, chiar şi aşa, în cazul restabilirii, existând 95 de procente care prevesteau moartea cerebrală, Chris LePak a supravieţuit, a suferit o intervenţie chirugicală de bypass dublu, iar acum aleargă între 16 şi 19 kilometri de câteva ori pe săptămână. Şi, ca un fapt divers, nicio altă persoană căreia i s-a oprit inima în râul cu pricina, Hudson, nu a supravieţuit vreodată, iar o parte din merit aparţine salvamarilor, aşa cum declară sportivul: „Ei nu au renunţat. Mi-au dat şansa de a mai trăi şi de a putea să-mi văd copiii căsătoriţi şi de a avea nepoţi“.

A murit Ion Nunweiller, cel care le-a adus dinamoviştilor titulatura de „câinii roşii“  

FOTO Fotbaliştii care sfidează timpul. Cazuri de sportivi care au aceeaşi vârstă, în ciuda aparenţelor fizice