Jurgen Klopp este noul antrenor al lui FC Liverpool

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clubul englez de fotbal FC Liverpool a anunţat pe Twitter, joi seara, că a ajuns la un acord cu tehnicianul german Jurgen Klopp pentru ocuparea postului de antrenor, la câteva zile după demiterea nord-irlandezului Brendan Rodgers.

Clubul a programat şi o conferinţă de presă pentru vineri, ora locală 10 (13 ora României), în cadrul căreia Klopp va fi prezentat oficial drept noul antrenor al „cormoranilor”. Antrenorul german a semnat un contract pe trei ani, în valoare de 6,8 milioane de euro pe sezon, fără a include eventualele prime şi bonusuri.

Jurgen Klopp, în vârstă de 48 de ani, antrenase până acum doar două echipe: FSV Mainz şi Borussia Dortmund, ambele în Germania. Tehnicianul a devenit cunoscut după ce a transformat Borussia Dortmund dintr-o echipă cu probleme financiare grave într-o finalistă de Liga Campionilor. 

Ca antrenor al Borussiei Dortmund, „Kloppo”, cum a fost el alintat de către fani, a câştigat două titluri de campion, o cupă şi trei supercupe ale Germaniei, şi a condus echipa spre finală Champions League din 2013, pierdută dramatic în faţa rivalei din campionat Bayern Munchen, cu scorul de 2-1. 

Antrenorul a devenit cunoscut pentru stilul ofensiv pe care l-a imprimat echipei din Dortmund. După instaurarea lui Pep Guardiola ca antrenor al rivalei Bayern Munchen în 2013, Klopp a declarat, mai în glumă, mai în serios că „tactica lui Guardiola se aseamănă cu o simfonie, dar eu prefer heavy metalul”.

El a anunţat că va părăsi gruparea din Dortmund în martie, în urma unei campanii pseudo-ratate: echipa se afla pe loc retrogradabil în Bundesliga la sfârşitul turului de campionat, însă un retur în forţă a asigurat revenirea până pe poziţia a 7-a şi calificarea în finala Cupei Germaniei, pierdută în faţa lui VFL Wolfsburg. Klopp a fost speculat ca favorit să o preia pe Liverpool încă din vară, însă la momentul respectiv a declarat că va lua o perioadă de pauză din activităţile fotbalistice.

Anunţul a venit la mai puţin de o săptămână după demiterea lui Brendan Rodgers, antrenorul echipei de pe Anfield Road din ultimii trei ani şi jumătate. Nord-irlandezul a fost demis în urma unui start slab de campanie în Premier League: Liverpool se află în prezent doar pe locul 10, reuşind să strângă doar 12 puncte în 8 etape.

BBC relatează că antrenorul german va veni la Liverpool împreună cu propriul său staff tehnic, ce îi include pe antrenorii secunzi Zeljko Buvac şi Peter Krawietz.