Dacă nu e fotbal, să fie futsal! România debutează la Campionatul European de futsal. Statistici, program şi lotul tricolor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vreme ce prima reprezentativă  nu s-a mai calificat la o competiţie oficială din 2008, naţionala de fotbal în sală a României debutează azi la Campionatul European din Belgia, aflându-se la a şasea prezenţă consecutivă la un turneu final.

Jucătorii naţionalei lui Piţurcă se uită probabil cu invidie spre colegii lor de la futsal, care în ultimii ani şi-au câştigat mai mereu dreptul de a evolua la turneele finale. Tricolorii antrenaţi de Nelu Stancea s-au calificat şi la ediţia din acest an a Campionatului European, după ce au eliminat Serbia la baraj, în dublă manşă (9-3 la general a fost scorul în favoarea României). România a fost repartizată în grupa A, la Anvers, alături de Ucraina şi naţionala ţării organizatoare, Belgia.

În total, la acest turneu final vor participa 12 echipe, câte trei naţionale în fiecare grupă. Din fiecare grupă se vor califica în sferturi primele două clasate. Dacă vor trece de prima etapă, tricolorii vor întâlni în faza următoare o formaţie din grupa B. “Avem o grupă foarte dificilă, Ucraina este peste noi în clasamentul mondial, iar Belgia e ţara gazdă. Noi ne-am fixat ca obiectiv ieşirea din grupe şi, de ce nu, să jucăm o semifinală. Dar ne va fi foarte greu, pentru că în sferturi vom întâlni Portugalia sau Rusia”, a declarat selecţionerul Nelu Stancea.

Matei şi Lupu sunt vedetele echipei

Jucătorii naţionalei de futsal, care se află la a şasea participare la un Campionat European, au de partea lor avantajul unui lot omogen. Ei joacă de aproape zece ani împreună sub tricolor, lucru care îi dă speranţe selecţionerului: “Am în lot jucători cu experienţă, care au mai jucat la două- trei ediţii de Campionat European.”

Vedeta lotului este Florin Matei, golgeterul all-time al României, cu 31 de goluri marcate în meciurile oficiale. În lot se află şi fratele său, Marius, cei doi fiind fiii fostului fotbalist Ştefan Matei, component de bază al Petrolului Ploieşti, la începutul anilor 1990. Dacă Florin Matei e jucătorul cu cele mai multe goluri la naţională,  Robert Lupu  are cele mai multe prezenţe sub tricolor, 39 la număr. Deşi în trecut au avut câteva experienţe în Spania, ambii s-au întors în ţară şi joacă acum la Autobergamo Deva. “Au fost plecaţi în afară, dar au revenit acasă pentru că aici sunt plătiţi destul de bine, sunt mulţumiţi cu ce câştigă la Deva. În plus, sunt la ei în ţară, nu stau printre străini”, a comentat selecţionerul Stancea. Un salariu bun la futsal poate ajunge la maximum 2.000 de euro pe lună, dar puţini sunt jucătorii care au norocul să câştige atât în România.

Întrucât futsalul se află în subordinea FRF, forul condus de Mircea Sandu sprijină echipa lui Nelu Stancea. “Federaţia ne oferă absolut tot ce avem nevoie, cantonamente, medicaţie, echipament sportiv, deplasări. E un lucru normal pentru că formăm o echipă profesionistă de futsal. Spre exemplu, pentru Euro 2014 am primit un echipament nou-nouţ”, a dezvăluit acesta.

România e pe locul 11 în lume

Calificările repetate la turneele finale, şase de Europene şi trei de Mondiale,  nu au rămas fără rezultat pentru România. Astfel, reprezentativa de futsal a urcat pas cu pas spre vârful ierarhiei mondiale, clasându-se în acest moment pe locul 11, cu 22 de locuri mai sus decât se află naţionala lui Victor Piţurcă în clasamentul FIFA. “Cu siguranţă vom mai urca în acest clasament, deoarece am obţinut două victorii cu Serbia la baraj pentru Campionatul European, chiar dacă nimeni nu ne dădea prea multe şanse. La acest turneu final avem o nouă şansă să adunăm puncte şi să mai urcăm în clasament”, a adăugat Stancea. Sub conducerea lui, acum doi ani, România s-a calificat în sferturile de finală ale campionatului European, aceasta fiind cea mai bună performanţă din istoria naţionalei.

Selecţionerul României are, însă, şi un regret. El consideră că nivelul naţionalei ar fi mult mai ridicat dacă futsalul ar beneficia de o promovare mai intensă. “Futsalul se dezvoltă din ce în ce mai mult. Sunt tot mai mulţi jucători care se apucă de acest sport. Însă, avem nevoie de mediatizare pentru a ne face cunoscuţi în România. Pe deasupra, ar trebui să se investească mai mult în acest sport, ar trebui ca Steaua şi Dinamo să aibă fiecare secţii de futsal, lucru care ar creşte foarte mult nivelul.”

Nelu Stancea, antrenor România: Nu ne gândim la bani, important e să ajungem cât mai departe la Campionatul European. Banii vor veni ulterior, în funcţie de rezultate.

Programul României în Grupa A la Anvers:

Belgia – România, 28 ianuarie, ora 22.00, în direct pe Eurosport 2
Ucraina – România, 30 ianuarie, ora 19.30, în direct pe Eurosport

Componenţa celorlalte grupe:

Grupa B: Rusia, Portugalia, Olanda
Grupa C: Italia, Slovenia, Azerbaijan
Grupa D: Spania, Croaţia, Cehia

6 dintre cele opt ediţii ale Campionatului European au fost câştigate de Spania, celelalte învingătoare fiind Italia (2002) şi Rusia (1998)

Lotul României:

Portari: Vlad Iancu (35 de ani, Autobergamo Deva), Andrei Grigoraş (24 de ani, Spicom Sfântu Gheorghe), Toniţa Petrişor(22 de ani, United Galaţi).

Jucători de câmp: Florin Matei( 29 de ani, Autobergamo Deva), Florin Ignat (31 de ani, City’us Târgu Mureş), Emil Răducu (29 de ani, echipă de amatori din Malta); Robert Lupu (30 de ani, Autobergamo Deva), Marian Şotărcă (32 de ani, CSM Călăraşi), Ion Al-Ioani (30 de ani, City’us Târgu Mureş), Dumitru Stoica( 31 de ani, City’us Târgu Mureş), Cosmin Gherman (29 de ani, City’us Târgu Mureş), Marius Matei (26 de ani, Autobergamo Deva), Mania Szabo (26 de ani, FK Odorheiu Secuiesc), Szocs Laszlo (26 de ani, FK Odorheiu Secuiesc).

România în clasamentul FIFA:

1. Spania 1967  puncte
2. Brazilia 1946
3.  Italia 1759
4. Rusia 1725
5. Portugalia 1616
6. Iran 1589
7. Argentina 1586
8. Ucraina 1468
9. Paraguay 1407
10. Japonia 1396
11. România 1377