Argentina - Franța. Finala Cupei Mondiale, cel mai nebun meci din istoria fotbalului! Messi și Mbappe, zeii fotbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Argentina s-a încoronat campioana lumii după un meci cum rar s-a văzut la un turneu final. Selecţionata Argentinei a cucerit al treilea său titlu mondial după ce a învins Franţa cu scorul de 4-2 la loviturile de departajare, în finala Cupei Mondiale de fotbal din Qatar.

Mbappe a ținut Franța în viață cu trei goluri. Foto EPA EFE

Sud-americanii au început tare, au presat puternic, au intrat la limita regulamentului și, după 20 de minute, efectele s-au văzut și pe tabelă: Ousmane Dembele i-a pus piedică prostește lui Di Maria în propriul careu și arbitrul a acordat penalty pentru Argentina! Prilej pentru Messi să-și scrie numele în istorie și să puncteze pentru 1-0.

Argentinienii s-au bucurat pre devreme. Foto EPA EFE

Franța nu s-a trezit din pumni după gol și și-a continuat evoluția ca-n curtea școlii. După 15 minute, un contraatac declanșat de Lionel Messi și finalizat perfect de Angel Di Maria, cu piciorul stâng, a dus scorul la 2-0! Deschamps n-a mai suportat umilința și a încercat să schimbe sistemul de joc, înlocuindu-i încă din minutul 40 pe Giroud și Dembele cu Thuram și Kolo Muani.

Degeaba! Franța a încheiat repriza fără nici o fază de poartă, fără vreun șut spre plasa lui Martinez, iar statisticile spun că acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată în ultima jumătate de secol la turneele finale, de când se fac măsurători serioase.

Mbappe, două goluri în două minute

Repriza secundă a început în aceeași notă: cu Argentina în atac și cu Franța chinuindu-se să lege două pase. Partea a doua a însemnat o sarabandă de ocazii la poarta lui Lloris, cu Di Maria, Lionel Messi, Julian Alvarez și De Paul în prim-plan.

Cu 30 de minute înainte de final, sud-americanii și-au permis să-l scoată din teren pe cel mai bun jucător de până atunci, Angel Di Maria, pentru un standing-ovation, dar și pentru a betona apărarea.

Greșeală enormă! Pentru că minutul 70 a adus și primul șut al europenilor spre poarta Argentinei, Mbappe trimițând peste din 16 metri. Iar 10 minute mai târziu atacantul care nu s-a văzut până atunci a punctat după un penalty scos de Kolo Muani după un duel cu Otamendi: 2-1 pentru Argentina. Iar două minute mai târziu Kylian Mbappe a dat lovitura, cu un șut din demivole, Franța egalând incredibil la 2! 

FOTO Getty Images

Messi și Mbappe, marcatori și în prelungiri

Iar dacă 60 de minute Franța nu a jucat absolut nimic, în ultima jumătate de ora s-a întâmplat exact pe dos, Argentina ținându-se de corzi ca să nu fie făcută KO. Argentina - Franța 2-2 după 90 de minute la CM Qatar 2022 și s-a intrat în prelungiri.

Iar Argentina a renăscut în reprizele suplimentare! După câteva parade ale lui Lloris, Messi a a punctat în minutul 110: 3-2. Dar starul din naționala Franței nu s-a lăsat mai prejos și a scos un penalty pe care tot el l-a tranformat: 3-3 și s-a trecut la loviturile de departajare. 

Francezii s-au pierdut cu firea, Kigsley Coman și Tchouameni au ratat și Argentina câștigă Cupa Mondială după un meci nebun, cel mai spectaculos dintre finalele tuturor Mondialelor!

Argentina - Franța 3-3 (4-2 după lovituri de departajare)

Au marcat: Messi 23 pen, 110, Di Maria 36 / Mbappe 80 (pen.), 82, 118 pen

Argentina: E. Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico - Di Maria, De Paul, Enzo Fernandez, Mac Allister - Messi, J. Alvarez

Franța: Lloris - Kounde, Varane, Upamecano, T. Hernandez - Griezmann, Tchouameni, Rabiot - Dembele, Giroud, Kylian Mbappe.

Traseul Argentinei până în finala Campionatului Mondial

A câștigat grupa C, după un eșec cu Arabia Saudită (1-2) și două succese cu Polonia (2-0) și Mexic (2-0);

2-1 în optimi cu Australia;

2-2 în sferturi cu Olanda, 4-3 la loviturile de departajare;

3-0 cu Croația în semifinale.

Traseul Franței până în finala Campionatului Mondial

A câștigat grupa D, după două victorii cu Australia (4-1) și Danemarca (2-1) și un eșec cu Tunisia (0-1);

3-1 în optimi cu Polonia;

2-1 în sferturi cu Anglia;

2-0 în semifinale cu Maroc.