ANALIZĂ România, exportatoare de „epave fotbalistice“: Lista jucătorilor care au eşuat în străinătate în ultimii ani
0Transferul lui Nicolae Stanciu de la Sparta Praga la Al-Ahli Jeddah în Arabia Saudită lungeşte doar lista jucătorilor români care au eşuat în Occident.
Decăderea fotbalului românesc se vede în rezultatele cluburilor din Liga I în Europa, în absenţa de peste 20 de ani a naţionalei de la Cupa Mondială, dar şi în traseul jucătorilor români care pleacă din ţară.
Cândva, România avea fotbalişti legitimaţi la Real Madrid, Barcelona sau Valencia. Inclusiv după ce generaţia lui Hagi, Popescu sau Adi Ilie a ieşit de pe scenă, România s-a menţinut pentru o perioadă la un nivel acceptabil în ceea ce priveşte reprezentarea fotbaliştilor la cluburi importante din străinătate. Nu mai departe de 2010, Cristi Chivu ridica Liga Campionilor deasupra capului cu Inter, iar în 2011 Cristi Săpunaru cucerea Liga Europa cu Porto.
Treptat însă, cota jucătorului român s-a prăbuşit, iar asta şi din cauza faptului că mulţi dintre cei care au plecat în străinătate au eşuat, lăsând o impresie destul de proastă. Iar ultimul transfer anunţat cu surle şi trâmbiţe la începutul săptămânii trecute confirmă acest trend trist. Nicolae Stanciu a ajuns în Arabia Saudită la doar 25 de ani, semnând un contract cu Al-Ahli Jeddah.
Stanciu e doar ultimul nume de pe o listă lungă a fotbaliştilor care, după ce au plecat din ţară, au eşuat în străinătate.
Vedete în Liga I, „rebuturi“ în străinătate
Alin Toşca – După 25 de meciuri la Betis, spaniolii l-au „descărcat“ în Italia, la ultima clasată din Serie A, Benevento, cu care Toşca a retrogradat. Ulterior, fundaşul a fost salvat de Răzvan Lucescu, care l-a luat în Grecia, la PAOK Salonic. Chiar şi aşa, Toşca evoluează acum într-un campionat mai slab cotat faţă de cel spaniol.
Cristi Manea – O afacere ciudată şi dubioasă de la început! Fundaşul a fost vândut la Apollon Limassol pentru care n-a jucat niciodată, ciprioţii împrumutându-l în Belgia, la Mouscron. Acolo, chiar dacă a lucrat şi cu Mircea Rednic, Manea n-a rupt gura târgului, a adunat doar 18 meciuri, după care s-a întors în ţară, la CFR Cluj.
Alex Chipciu – A avut un prim sezon destul de bun în Belgia, cu 32 de meciuri şi cinci goluri în campionat. În al doilea sezon însă, nu s-a mai ridicat la nivelul aşteptărilor, a pierdut, treptat, prima echipă şi, într-un final, a fost trimis de Anderlecht la Sparta Praga, într-un campionat mai slab decât cel belgian.
Dorin Rotariu – A avut o şedere scurtă la una dintre cele mai bune echipe din campionatul belgian, cu doar 12 apariţii în prima ligă, la Club Brugge. Apoi, a fost trimis la o formaţie din subsolul clasamentului, Mouscron, de unde a prins un transfer la un club mai bine cotat, AZ Alkmaar, locul 4 în campionatul Olandei în acest moment. Problema e că, la Alkmaar, Rotariu e un fotbalist care nu intră în vederile antrenorului. De altfel, în acest sezon, are doar opt apariţii în campionat, toate din postura de rezervă, el jucând doar 144 de minute.
George Ţucudean – Golgheterul Ligii I în acest moment a dezamăgit, atunci când a plecat în străinătate. 11 meciuri, dintre care unul singur ca titular, şi niciun gol a fost bilanţul lui la Standard Liege cu Rednic antrenor. De aceea, foarte repede a şi fost trimis înapoi la Dinamo, de unde a prins un alt transfer afară, de această dată la Charlton în liga a doua din Anglia. Nici aici n-a rupt gura târgului: 20 de meciuri, 2 goluri. Ţucudean a revenit, din nou, în ţară şi de atunci s-a plimbat pe la diferite echipe: FCSB, Târgu Mureş, Pandurii, Viitorul şi CFR Cluj.
Cristi Ganea – Ultimul jucător de pe o listă lungă a jucătorilor care au plecat de la Viitorul şi care au eşuat în străinătate. A bifat un singur meci la Athletic Bilbao, după care a fost împrumutat în liga a doua din Spania, la Numancia.
Gicu Grozav – Din sezonul 2009 – 2010 până acum a schimbat patru echipe în străinătate, cu reveniri periodice în ţară. A dezamăgit aproape peste tot, la Standard Liege, Akhmat Grozny (unde a prins, totuşi, şi un sezon decent în 2016-2017), Karabukspor şi Bursaspor. Aruncat de Dinamo în iarnă, a ajuns acum la modesta Varda, penultima clasată din prima ligă din Ungaria.
Gabi Torje – Cel mai bun exemplu de fotbalist cu o carieră care a luat-o la vale, după ce a plecat din ţară. Vândut de Dinamo, n-a prins nicăieri mai mult de un sezon, având cifre dezamăgitoare, fie că a jucat la Udinese, Granada, Espanyol, Konyaspor, Ankaraspor, Akhmat Grozny sau Karabukspor. A ajuns acum în prima ligă din Turcia, la Sivasspor.
Denis Alibec – Alt caz de fotbalist român plecat în străinătate chiar la o vârstă fragedă şi revenit în ţară cu coada între picioare. Drama lui Alibec e că nici n-a învăţat din greşelile comise la primele experienţe în Occident. După ce s-a întors în ţară, la Viitorul, a mai prins un transfer afară, de această dată, la Bologna. Şi aici însă a jucat un singur meci, după care a revenit în Liga I, la Astra. A spus, recent, că visează la o nouă plecare în străinătate, însă e greu de crezut că va mai prinde un transfer decent, în condiţiile în care are doar trei goluri în ultimul sezon şi jumătate din Liga I.
Valerică Găman – A plecat din Liga I doar datorită lui Marius Şumudică, antrenor cu care a lucrat la Astra. A rezistat la turci cam cât a rezistat şi Şumudică, după care s-a întors în ţară. Acum evoluează în Arabia Saudită, la Al-Shabab, tot datorită lui Şumudică, care e antrenor acolo.
Dragoş Grigore – A rezistat un singur sezon la nivel înalt, în prima ligă franceză, acolo unde a avut chiar cifre bune la Toulouse: 27 de meciuri dintre care 25 ca titular. Din păcate, au urmat trei sezoane în Qatar de unde a ajuns apoi în Bulgaria, la Ludogoreţ, formaţie la care evoluează acum, alături de Moţi şi de Keşeru.
Adi Popa – Alt fotbalist care a dispărut aproape complet, odată ce a plecat din ţară. La Reading, club aflat la retrogradare în liga a doua engleză, a dezamăgit atât de tare, încât a fost trimis, mai întâi, la echipa a doua, iar apoi a fost împrumutat la Al-Taawon, o echipă mediocră din Arabia Saudită. Acum s-a întors la Reading, cu care e încă sub contract, şi pentru care a jucat cinci minute în actuala ediţie de campionat.
Au plecat din ţară şi au eşuat în străinătate
Nume Primul transfer Al doilea transfer
Alin Toşca FCSB – Betis Betis – Benevento
Cristi Manea Viitorul – Mouscron Mouscron – CFR Cluj
Alex Chipciu FCSB – Anderlecht Anderlecht – Sparta Praga
Dorin Rotariu Dinamo – Club Brugge Club Brugge – Mouscron
George Ţucudean Dinamo – Standard Liege Standard Liege – Dinamo
Cristi Ganea Viitorul – Ath. Bilbao Ath. Bilbao – Numancia
Gicu Grozav Unirea Alba Iulia – Standard Liege Standard Liege – „U“ Cluj
Gabi Torje Dinamo – Udinese Udinese – Granada
Denis Alibec Farul – Inter Milano Inter Milano – Mechelen
Valerică Găman Astra – Karabukspor Karabukspor – FCSB
Dragoş Grigore Dinamo – Toulouse Toulouse – Al-Sailiya
Adi Popa FCSB – Reading Reading – Al-Taawon
Contra admite: „Jucătorul român nu mai e bine văzut“
Eşecurile jucătorilor români în Occident au afectat serios cota lor, iar selecţionerul Cosmin Contra a constatat şi el acest lucru, atunci când a vorbit, zilele trecute, la Digi Sport. „Am fost acum la Milano şi am avut, să zic aşa, ghinion sau noroc, să stau de vorbă cu foarte mulţi agenţi şi preşedinţi la hotel. Am schimbat cuvinte cu ei şi, din păcate, fotbalistul român nu mai e cum era văzut înainte. Din păcate, în ultimii ani, n-a fost niciun jucător român care să dea randament la vreo echipă la care a fost transferat şi, din punctul ăsta de vedere, jucătorul român nu mai e văzut bine. Deocamdată, din punct de veder mental, suntem foarte departe de ce se cere în fotbalul exigent. Sper să se schimbe lucrurile, o dată cu participarea naţionalei de tineret, anul ăsta, la Campionatul European şi prin calificarea echipei mari la Campionatul European de anul viitor“, a afirmat Cosmin Contra.
Burleanu, dezamăgit: „M-aş fi aşteptat să meargă la un campionat tare din Europa“
Faptul că Nicolae Stanciu a semnat cu o echipă din Arabia Saudită nu e doar un pas înapoi pentru cariera lui fotbalistică, ci şi o lovitură primită de echipa naţională. De altfel, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, s-a arătat extrem de dezamăgit de această mutare. „În ceea ce-l priveşte pe Stanciu, m-aş fi aşteptat să meargă într-un campionat mare din Europa şi, cu siguranţă, avea toate calităţile care îl recomandau să facă acest lucru. Ceea ce România are nevoie, în primul rând, e ca un număr cât mai mare de jucători să facă pasul spre Occident. Şi mă refer la competiţii din primele cinci ligi din Europa, Anglia, Italia, Spania, Franţa. Când vom reuşi să avem din nou jucători la Real Madrid, Inter, Barcelona, Atletico, atunci o să putem să revenim în elita fotbalului mondial şi european“, a afirmat Burleanu.
Avem şi excepţii fericite
Dacă majoritatea jucătorilor români au eşuat, în ultimii ani, în fotbalul mare, în schimb, avem şi nişte excepţii care au rezistat, totuşi, la un nivel înalt. Vorbim despre Răzvan Marin (Standard Liege), Alex Maxim (Mainz), Costel Pantilimon (Nottingham Forrest), Ciprian Tătăruşanu (Nantes) sau Florin Andone (Brighton).