REMEMBER Iurie Darie ar fi împlinit astăzi 85 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iurie Darie, unul dintre actorii generaţiei de aur, ar fi împlinit astăzi 85 de ani. Îndrăgitul artist, care a lăsat în urmă o adevărată moştenire culturală, s-a stins din viaţă pe 9 noiembrie 2012, în urma unei lungi suferinţe.

Vestea morţii lui Iurie Darie a îndoliat lumea teatrului şi a filmului românesc, care a pierdut unul dintre cei mai mari actori. În ultimii ani de viaţă, acesta s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, a suferit un accident vascular şi a fost operat pe creier.

Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Raşcov din judeţul Soroca, aflat astăzi în Republica Moldova. Talentat la dasenat, dar având şi aptitudini pentru scenă, a ales, în cele din urmă, actoria. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 1952 şi  a debutat în film un an mai târziu, în „Nepoţii gornistului“, regizat de Dinu Negreanu, avându-i alături pe platourile de filmare pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei.

În anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în celebra serie „Brigada Diverse“, alături de alţi actori ai generaţiei de aur: Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu şi Puiu Călinescu. A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producţii cinematografice, printre care „Băieţii noştri“ (1959), „S-a furat o bombă“ (1961), „Vacanţă la mare“ (1962), „Dragoste la zero grade“ (1964), „Atunci i-am codamnat pe toţi la moarte“ (1971), „Fraţii Jderi“ (1974), „Ringul“ (1983), „În fiecare zi mi-e dor de tine“ (1987), „Zâmbet de soare“ (1987), „Oglinda“ (1993), „Punctul zero“ (1996), „Triunghiul morţii“ (1999).

Poate unul dintre cele mai importante momente din cariera lui Iurie Darie a fost perioada petrecută la Teatrul de Comedie, unde i-a avut drept parteneri pe marii actori Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu.

Iura, cum îi spuneau apropiaţii, nu numai că a fost unul dintre actorii de aur ai generaţiei sale, dar a fost şi unul dintre cei mai frumoşi bărbaţi ai anilor '70. „Când ne întâlneam era întotdeauna fermecător, zâmbitor“, şi-l amintea actorul Ion Besoiu pe Iura, cum îi spuneau apropiaţii.

Iurie Darie a trăit o poveste de dragoste de peste un sfert de secol cu actriţa Anca Pandrea şi are un fiu celebru, regizorul Ducu Darie, din mariajul cu actriţa Consuela Roşu.