A murit Stephen Hawking: reacţia lui Eddie Redmayne, actorul care a câştigat Oscarul pentru portretizarea lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eddie Redmayne, alături de Stephen Hawking la premiera filmului „Teoria întregului“ FOTO Guliver/Getty Images

Actorul britanic Eddie Redmayne (36 de ani), care a câştigat Oscarul pentru portretizarea lui Stephen Hawking, şi-a exprimat regretul pentru moartea astrofizicianului, precizând că lumea a pierdut o minte sclipitoare.

„Am pierdut o minte cu adevărat frumoasă, un om de ştiinţă incredibil şi pe cel mai amuzant om pe care am avut plăcerea să-l întâlnesc vreodată. Dragostea şi gândurile mele se îndreaptă în aceste momente către familia lui extraordinară“, a declarat Eddie Redmayne după anunţatul că Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani. 

Actorul l-a interpretat pe Hawking în filmul „The Theory of Everything/ Teoria întregului“ şi a fost recompensat cu un Oscar, un Glob de Aur şi un premiu BAFTA. În timpul filmărilor, Redmayne l-a întâlnit pe genialul profesor şi a descris momentul ca fiind „unul dintre cele mai grozave din viaţa lui“. 

Poate mai importantă decât toate comentariile laudative din partea oamenilor din breaslă a fost aprobarea adevăratului Stephen Hawking. Cei doi s-au întâlnit înainte de premiera producţiei, moment despre care actorul şi-a reamintit, pentru revista „Variety“: „I-am spus că am mari emoţii, dar că aş vrea să-mi spună ce părere are. I-a luat o vreme până să-mi răspundă, apoi i-am auzit vocea iconică: «Îţi voi spune ce cred – dacă e bun sau nu», iar eu i-am răspuns cu o glumă: «Stephen, dacă nu este bun, nu trebuie să intri în detalii».“

   

După ce luminile din sala de cinema s-au aprins, o asistentă a şters lacrimile de pe obrajii celebrului astrofizician. A numit filmul „adevărat în linii mari“, ba chiar a dorit să sărbătorească alături de regizorul James Marsh şi scenaristul Anthony McCarten într-un bar, unde a sorbit şampanie dintr-o linguriţă. „Ne-a trimis un email în care ne-a spus că au fost anumite momente în care a simţit că se priveşte“, a mai dezvăluit Redmayne pentru „Variety“.

Stephen Hawking, una dintre cele mai strălucitoare minţi ale acestei lumi, a murit în primele ore ale dimineţii de 14 martie 2018. În 1964, la vârsta de 22 de ani, a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică şi i s-au dat maximum doi ani de trăit. A sfidat toate prognosticurile medicilor şi a ajuns la 76 de ani, chiar dacă boala a evoluat gradual şi l-a lăsat în imposibilitatea de a se mişca, ţintuit într-un scaun cu rotile, aproape paralizat şi neputând să vorbească decât cu ajutorul unui dispozitiv (sintetizator de voce).

A călătorit în jurul lumii, a ţinut prelegeri şi a semnat lucrările ştiinţifice, iar în bestsellerul „O scurtă istorie a timpului“ a explicat Big Bang-ul şi găurile negre. 

În această dimineaţă, cei trei copii ai lui au declarat: „Suntem profund întristaţi că iubitul nostru tată a murit astăzi. A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar a cărui muncă va dăinui mulţi ani. Curajul şi perseverenţa, strălucirea şi umorul au inspirat oameni din întreaga lume. Cândva a spus: «Universul nu ar însemna prea mult dacă nu ar fi căminul oamenilor pe care îi iubim». Îl vom duce dorul toată viaţa.“