Iubita homosexualului englez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alex. Leo Şerban Carrington a fost primul film regizat de dramaturgul britanic Christopher Hampton, autorul scenariului (bazat pe propria lui piesă, la rândul ei bazată pe romanul lui Laclos)

Alex. Leo
Şerban

Carrington a fost primul film regizat de dramaturgul britanic Christopher Hampton, autorul scenariului (bazat pe propria lui piesă, la rândul ei bazată pe romanul lui Laclos) de la “Legături primejdioase” – celebrul film al lui Stephen Frears cu Glenn Close, John Malkovich şi Michelle Pfeiffer.

Nu avea să recidiveze – ca regizor – decât de două ori: Hampton, în mod clar, nu e un cineast; e un om de teatru. Faptul că s-a pasionat de povestea Dorei Carrington este însă întrutotul spre lauda lui, căci viaţa acesteia merita – cu prisosinţă – un film.

Dora a fost o pictoriţă foarte bună la vremea ei (începutul secolului trecut), numai că a fost totodată, în ciuda comportamentului ei liber şi dezinhibat, genul de femeie- victimă, gata să se sacrifice pentru ceilalţi şi să-şi pună talentul în cui atunci când aceştia i-o cereau.

Nu poţi să vezi filmul şi să nu te gândeşti la cartea amicei sale Virginia Woolf, “A Room of One’s Own”, care punea degetul pe rana unei întregi epoci: locul femeilor într-o lume a bărbaţilor. Deşi “grupul Bloomsbury” (din care au făcut parte şi Woolf, şi Lytton Strachey - “iubitul” homosexual al Dorei) era unul al intelectualităţii boeme, privilegiată financiar şi cu vederi liberale în materie de moralitate, pilda pe care o dă viaţa Dorei Carrington este că, oricât de “emancipată”, femeia e propriul ei duşman - şi că nimeni şi nimic nu poate opri o femeie să fie victimă dacă asta vrea...

Emma Thompson e absolut fabuloasă în rolul Dorei. Felul în care se topeşte în psihologia acestei femei inteligente, talentate şi cultivate ce-ar fi putut să-i fie bunică, scoţând la iveală fragilitatea ei profundă, sensibilitatea şi umorul ei (ca o platoşă), este demn de cele mai bune performanţe ale acestei mari actriţe.

Numai că – ghinionul lui Carrington contaminând-o pe Thomson – întâmplarea face ca ea să fi primit doar un premiu destul de nesemnificativ pentru rol, în timp ce Jonathan Pryce avea să primească, pentru interpretarea lui Strachey, două – printre care cel de la Cannes. “Carrington” e povestea unei iubiri imposibile, dar e foarte posibil să vă îndrăgostiţi de Dora.

Info

Carrington

Regia : Christopher
Hampton
Cu: Emma Thompson,
Jonathan Pryce
MGM, 24 iunie, ora 9.10

Mai multe pentru tine:
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”